Samla och förvara fröer

Varför ska man odla från egna fröer? För att det är ett roligt, ekonomiskt och miljövänligt sätt att föröka nya växter. Inte för att jag vill ta brödfödan från våra duktiga plantskolister och fröfirmor, men jag vill gärna bidra till glädjen det ger att ha tagit vara på de skatter vi har omkring oss. Spänningen i att sluta cirkeln från frö till planta till nya frön.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

När samlas fröerna in?

Frön skördas bäst på sensommar och höst. Den viktigaste regeln är att det ska vara torrt vid tidpunkten. De flesta fröer ser du om de är mogna och redo att samlas in. De har blivit bruna och släpper lätt från plantan. En del växter får frön tidigare, som julros och akleja. Då gäller det vara framme innan frökapslarna släpper iväg sina frön. Andra växter hinner inte bilda fröer hos oss innan frosten tar vid. Då kan man ta till knepet att skörda frukt eller blomställning och låta dem mogna frostfritt inomhus.

Vissa frökapslar är svårt att veta när de är mogna. Från en dag till en annan kan frökapseln ha öppnats och redan släppt iväg fröerna. Ser du sådana frökapslar som är på väg att mogna kan du knyta en lite huva av ett genomskinligt tyg om. Då fångas rymlingarna upp.

Som du märker beror tidpunkten på. Det här med egna fröer behöver inte vara så komplicerat. Är du ute efter en speciell växt att fröföröka kan du alltid läsa på vad som gäller specifikt för den. Annars tycker jag att du kan ta tillfället i akt när det ges och testa dig fram. Ibland är inte målet det roligaste utan själva resan dit.

Hur skördas fröer?

Om fröna lossnar lätt i handen är det redskapet du ska använda. Lägg fröna i pappåsar eller kuvert. Flera tipsar om kaffefilter, lite osexigt men funkar perfekt. Undvik plastpåsar som gör att fukt samlas och mögel bildas. Har du inget av ovanstående men kanske en tidning kan du vika egna kuvert.

Om fröna är pyttesmå som vallmo eller nejlika, kan du klippa av hela fröställningen och skaka av direkt i påsen. Omoget material plockas med i sin helhet.

Skriv gärna direkt på påsen vad det är du plockat. Man glömma så lätt på vägen.

Fröer från frukter

Frukter som bär på fröer kan få hänga kvar och bli övermogna innan skörd. Hos frukterna, som tomat eller gurka, måste fröerna först tas ur innan de kan torkas. Många gånger måste fröer från frukt, som pumpa, först tvättas rena från fruktkött. Vill du prova så t ex äpplen, ska du veta att det inte blir samma sort som äpplet du tog det ifrån. Då får man ympa. Men det kan alltid vara spännande få en egen äppelsort (även om det tar några år innan frukt).

Efter insamling

Först vill jag säga att vissa fröer ska sås direkt efter insamling. Vitsen med att skörda dem är att du kan bestämma var de ska gro. Resten förvaras för senare sådd. Vissa fröer sås vår, andra på hösten. Många perenner sås fördelaktigt på hösten. Läs mer i artikeln ’Fröodling av perenner’.

Frökapslar behöver oftast torka ytterligare efter skörd, för att fröerna ska lossna. De kan t o m behöva ”tröskas”. Till det behövs ingen maskin. Du kan gnugga med händer eller med handduk tills de ger med sig.

Frökapslar och blomställningar som tagits in för att mogna kan förvaras i pappkassar luftigt eller hänga upp och ned. Du kan ha en pappkasse under för att samla in fröer som släpper.

Rensa noggrant bort växtdelar som blad, frökapslar och blomställningar. Annars kan dessa bidra till mögel. Finare växtdelar går att sålla. Fröna är oftast tyngre än skrafset och hamnar längst ner om du skakar dem i en behållare lätt. Sedan är det lätt att blåsa eller nypa bort skrafset från toppen.

Fröerna måste vara riktigt torra innan de slutförvaras. Sprid ut dem på ett nät eller en tidning. Rör om i dem då och då och byt tidning efter någon dag. Du kan torka inomhus, utomhus om det är torrt och soligt.

Förvaring

Enklast är att ha fröerna i papperspåsar, kuvert eller burkar. Märk noga och förvara dem torrt och svalt i en korg, trälåda eller större burk. Sedan ska de stå mörkt och svalt, ej över rumstemperatur.

Är bara fröerna ordentligt torra, går det utmärkt att ha dem i en lufttät förpackning i kyl eller frys. Men låt dem då bli rumstempererade innan du öppnar förpackningen, annars bildas kondensfukt. Ärtor och bönor är undantagen. De håller sig bäst i otäta påsar som vanliga papperspåsar.

Fröets livslängd hänger på hur moget det var när det skördades, hur väl det torkats och hur det förvaras. Det kan skilja flera år mellan ett bra och ett mindre bra förvaringsställe. Vill du vara säker på om det finns livskraft i dina fröer innan du sår kan du testa grobarheten några veckor tidigare.

En liten brasklapp om resultatet

Resultatet blir inte alltid det förväntade ska du veta. Det kan bli en helt annan färg eller form på blomma och frukt än fröföräldern. Växter korsar sig lätt med andra växter av samma släkte. Det kan även bero på att de förädlade sorternas arvsanlag från tidigare generationer kan visa sig i avkomman. Storlek kan också variera från en inköpt växt, om denna specialbehandlats, som gjort den kompaktare. Det betyder att du kan få en rosa akleja istället för den vita du tog fröerna ifrån. Men låt nu inte detta stoppa dig. Du kan ta reda på om plantorna är sortäkta, då oftast rena arten. Annars chansar du bara. Var i ligger annars spänningen?

Publicerat: 2010-09-03

Tips på länkar om du vill läsa vidare:

The Seed Site är en engelsk hemsida om allt som har med fröodling att göra. Tänk bara på att allt inte funkar på Svenska förhållanden.

Fröodling.se en digital bok om fröodling. Du kan ladda ner varje kapitel som pdf.