Fiffiga fröpåsen viker du själv

Är du alltid redo när tillfälle ges? Ofta står man där handfallen och önskade att man hade något att plocka mogna fröer i. Då räcker det att man har en sida från en tidning. Här kan du läsa hur du enkelt viker steg för steg.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Bild 1 Bild 2 Bild 3

 

1. Ta ett vanligt ark eller sida ur en tidning. Vik ena hörnet mot motsatt långsida.

2. Vi är ute efter en kvadrat. Därför ska den överflödiga rektangulära biten på ovansidan bort. Utan sax görs detta enklast genom att vika rektangelns kant fram och tillbaka några gånger. Gör det tills det blir lätt att riva längs vikningen.

3. Du har nu en triangel där undersidan har en vikt kant. Nu kan du föra in det ena nedre hörnet in genom det andra hörnets öppning. Lirka lite tills hörnen är jämt placerade och det börjar se ut som ett uppfällt kuvert. Pressa till kanterna. Det behöver inte vara perfekt.

Bild 4 Bild 5 Bild 6

 

4. De två översta flikarna går nu att sära på och du kommer att se att det bildats en ficka med botten. Här häller du i dina fröer.

5. För att tillsluta viker du kuveret rakt över ungefär på mitten. Du ska helts få en liten flik som sticker över kanten.

6. Denna flik kan sedan föras in i bottenöppningen. Nu är det mindre chans att fröpåsen öppnar sig. Har du penna med dig skriver du direkt på påsen vad du hittat.

Publicerad: 2010-09-02

Här kan du läsa om hur du 'Samlar och förvarar fröer'