Natursten - Kalksten

Kalkstensdrömmar, granitkänning eller skifferfrossa? Ja vilken natursten föredrar du i din trädgård? Sobert grått och formatsågat, oregelbundet och rosa eller kanske vill du inspireras av den gamla stadens gatstensbelagda vindlande gränder? En natursten är dig trogen för evigt. En sten som blir skönare genom åren när den låter sig patineras av väder, vind och slitage på sittplatser, gångar och murar.

TEXT & BILD: Mona Wembling

Länge har jag drömt om en stor terrass utomhus med ett golv av grå kalksten. Gärna av det lite formellare slaget med plattor sågade i rektangulära former och en yta där topparna har hyvlats av för att stenen ska bli lite slätare än vad den naturliga ytan är. Då kan jag ställa ut de möbler jag vill utan att de vickar och till och med trippa runt i hyggligt smala klackar, om jag vill piffa till mig lite extra. Jag ska lättjefullt vräka mig i en stor och generös soffa med färgglada kuddar, sträcka mig efter frukt och karaffer som står på det vackert snidade bordet intill. Terrassen omgärdas delvis av en vacker kalkstenmur- På den breda muren ställer jag ut så många vackert patinerade terracottakrukor med olikfärgade pelargoner jag kan. En generös men låg trappa, också av kalksten, leder ner till en trädgård som skänker syn- och doftupplevelser som endast en trädgård kan göra.

Återvunnen röd kalksten blev naturlig gång Bästa kompisar till kalksten är fetknopp, lammöron och blåeld

Naturliga entréer i all sin enkelhet, gångstig, kallmur och hemmasnickrad grind.

En ljuv dröm i bistra vintertider.  Kalksten är min favoritsten i trädgården, i alla tänkbara format och färger!  En sten som innehåller livet själv, sammansatt av växter och djur, kalk- och lerslam som pressats samman i forntida hav. Fantasieggande fossiler som skymtar till ibland. Ölandssten kallas den i folkmun, fast den kanske inte alls kommer från just Öland, utan istället från Västergötland, Jämtland eller kanske Gotland! De riktigt kunniga kan se på en sten ungefär varifrån den kommer ifrån, färgen är ofta avgörande.

Den lilla murrevan stortrivs i springorna Örtagården på Capellagården på Öland

Kalksten i olika skepnader, som marksten, fågelbad och planteringskärl.

Personligen tycker jag att den kan användas nästan överallt. Det gäller bara att anpassa typ av kalksten efter rätt plats och funktion. Sitta eller gå på? Gränsa av trädgården med eller kanske bara att titta på! Den lilla vindlande stigen mellan buskar och snår nöjer sig med den oregelbundna lilla röda kalkstenen, medan den flotta terrassen kanske kräver den topphyvlade, hyvlade eller kanske flammade kalkstenen, sågad i regelbundna format. I örtagården, fylld med rosor och kryddor av olika slag, är den alldeles extra vacker. Kanske är den lagd som knagglig gång eller bara som en liten sittplats där endast en stol får plats.

Annons:
.......................................................................................................

Flisby - störst på natursten!

.......................................................................................................

Går man in och kollar vad olika stenleverantörer erbjuder, kan man se vilka olika färger, format och ytbearbetning som finns att välja på. Färgerna kan skifta mellan olika grå nyanser, från ljusa till mörka till gråbruna, blekrosa eller brunröda varianter. Allt efter tycke och smak. Ytan kan vara naturligt skrovlig eller nästan helt slät. Hur stenen ser ut beror på hur mycket den är bearbetad efter att man tagit upp den från stenbrottet. Finare, ju mer bearbetad den är, eller tvärtom?

Publicerad: 2011-01-26

 

Mona Wembling är landskapsarkitekt med företaget MW Landskapsarkitekt. Under 10 års tid har hon tidigare undervisat vid SLU Alnarp i växtkomposition och växtkännedom. Mona är aktuell som skapare av "Mästarrabatten 2011". Nästa år ges en bok ut om natursten i trädgården, med Mona som författare.

Läs även Monas artikel 'Natursten - Granitkänning'