Mästarrabatten 2011 - Mona Wembling

Rabatten är en del av ett medelhavstema och kallas även för "Kretaträdgården". Planteringen känns naturligt lummig trots att växtplatsen är solgassande och torr. De tåliga och aromatiska växterna kompletterar varandra i nyanser av grått, grönt, lila, vitt och gult.

TEXT: Karina Brozinic, BILD: Mona Wembling och Erica Dahlqvist

Rabatten är anlagd i Wemblings egen trädgård på den skånska sydkusten, "zon 0". Det gynnsamma microklimatet har skapats av omgärdande husvägg, mur och pergola. De flesta växterna går ändå att använda i stort sett hela vårt avlånga land. Väggar är i detta fallet gråputsade, liksom det grova singlet är grått. Det gör att växterna står i fokus. En skandinavisk tolkning av medelhavstemats annars så starka färger. Växternas i harmoniska färgskala har en lugnande inverkan. För att accentuera har valts rödbladiga buskar som svartaronia 'Gloire', Aronia melanocarpa, med röd höstfärg, samt smällspirean 'Diable D'or', Physocarpus opulifolius

Växterna står oftast grupperade, där bladstruktur och bladfärg framhäver varandra genom sina kontraster. Luddigt mot glansigt, vippande sirligt gräs mot kompakt buske. Även blommorna ställs mot varandra, bollar och diskar mot spiror och ax.

Något för hela säsongen finns också. Från tidig vår med krokusar och pärlhyacinter. Genom sommaren där perennerna avlöser varandra i blomning, till senhöstens skiftande bladfärger. Rosornas blommor ersätts av nypon. Alltid någon växt i blickfånget. Insekter lockas av kantnepeta och anisisop, och fåglar lockas av insekterna och svartaronians bär.

Två växter jag går igång på lite extra är användandet av havtorn och rugosa-ros. Havtorn, Hippophae rhamnoides, är supersnygg med sitt silvriga bladverk. Sorten 'Hikul', som används i mästarrabatten, är låg, kompakt, nästan helt taggfri och får få rotskott, som annars kan vara ett problem. En perfekt häckväxt. Då det är en hanklon, kan du inte räkna med bär dock. It takes two to tango! Rosa (Rugosa-Gruppen) 'Louise Bugnet', har vackert vita fyllda och doftande blommor, som springer ur en cerise blomknopp. En bra buskros som remonterar (blommar igen) från juni till långt in på hösten. En tät buske även vid fötterna, men saknar de dålig egenskaperna hos vresrosen taggar och invasiva rotsticklingar.

Om mästaren - Mona Wembling

Mona Wembling, Mästarrabatten 2011

Mona Wembling är landskapsarkitekt med företaget MW Landskapsarkitekt. Under 10 års tid har hon tidigare undervisat vid SLU Alnarp i växtkomposition och växtkännedom. Jag står bredvid henne strax innan hon går upp för att presentera Mästarrabatten på Elmia Garden. "Usch, jag tycker inte om att tala om mig själv!", säger hon. Men när hon glider över till ämnet design och växterna i mästarrabatten, syns ingen motvilja till att stå i rampljuset. Då smittar hennes växtglädje av sig, så som hon så ofta inspirerat de studenter som haft glädjen av att ha henne som lärare.

Du kan läsa mer om kompositionen och växterna på mastarrabatten.se. Där finns även alternativa växter för nordligare trädgårdar.

Mästarrabatter är skapade för vanliga trädgårdar av mästare inom trädgård. Varje år lanseras en ny Mästarrabatt. Bakom Mästarrabatten står GRO Plantskolor - svenska detaljister och producenter av buskar, träd och perenner inom Gröna näringens riksorganisation - International Flower bulb Centre i Holland (IBC ) och Nelson Garden.

Publicerad: 2010-10-10