Natursten - Granit

Kanske är du en lyckans ost och har en naturtomt fullt men bumlingar av granit och gnejs i din trädgård. Riktiga ’John Bauer’ stenar med mossmössor på. Om inte, finns det andra sätt att berika sin trädgård på - med granit i alla former- som singel, hällar av olika storlek eller kanske som gatsten.

TEXT & BILD: Mona Wembling

Min son som är 7 år får en glimt i ögat och ett ivrigt tonfall när vi tittar på stenar, särskilt när vi håller en extra fin bit granitsten i handen där stora bitar kvarts är insprängt. För vem har inte fantiserat om att kvartsbitarna är stora diamanter som med lite hjälp kan pillas bort och förädlas och slipas för att sedan ge den rättmätiga ägaren massor av pengar. Och med pengar kan man göra mycket, t ex lägga en vacker gång av stora granithällar. En gång som leder dig till en storslagen entré eller till en mysig cirkulär sittplats av gatsten. Granit bygger vårt land på många olika sätt. En hårdför bergart som är gammal som gatan skulle man kunna säga...

Prästkragar i kullerstenen. Allt behöver inte vara monokromt. Förnya och förfina befintliga betongplattor med några gatstenar.

"Något gammalt, något nytt, något lånat och något blått" receptet för en lyckat förening även i trädgårdssammanhang.

En av mina starkaste trädgårdsupplevelser fick jag när jag som student besökte trädgården Maryhill i början av 1990-talets trädgård. Trädgården ligger i Lund och tillhörde då journalisten och författaren Lotte Möllers föräldrar. Det som har etsat sig fast starkast i mitt minne är den fantastiska kullerstengården som mer eller mindre hade förvandlats till en vildäng av prästkragar, kungsljus, cikoria och blåeld. Gården omgärdades av en bred gång av storgatsten, att gå på eller att placera ut bänkar på, och mitten denna paradisiska blandning av örter. Gården representerar för mig en av de viktigaste ingredienserna  i det jag kallar trädgårdskonst. Kontraster - blandningen mellan det ordnade och oordnade. Granitens orubblighet och bestämda form, liggandes på en bestämd plats, i förening med förgängliga växter som frösår sig och byter plats från år till år.

En mossövervuxen kantsten av granit för tankarna till skogen Vatten och granit skapar magi vid denna vattenspegel.

Mötet mellan olika material skapar stämningen. Här blir stenmaterialen avgörande för balansen mellan den organiserade trädgården och den vilda naturen.

I japanska stenträdgårdar har granit i alla dess former också en plats. Som krattat singel eller som mossiga hällar som sticker upp mellan svepande gräs och daggfuktiga ormbunkar. Kanske också tillsammans med praktfulla funkior. Urholkade granitstenar som förvandlas till fågelbad. När det regnar ger graniten den där alldeles speciella känslan och fungerar samtidigt som en vacker detalj i trädgården.

När rosor och lavendel blommor vill man vara nära och njuta. En ram för tavlan med hasselört, funkia och blekblå viol.

Kanske vickar bänken en smula på kullerstenstenen, men vad gör väl det?

Granit kan, liksom andra bergarter, beställas i olika format och med olika ytbearbetning. Kvadratiska eller rektangulära, oregelbundna eller som ståtliga solitärstenar. Skrovliga, så kallade råkilade ytor, krysshamrade eller kanske slipade. Färgerna kan variera kraftigt, från grått i olika nyanser till röd-rosa till det svartaste svarta. Möjligheterna med granit i trädgården är oändliga.

Publicerad: 2011-02-25

 

Mona Wembling är landskapsarkitekt med företaget MW Landskapsarkitekt. Under 10 års tid har hon tidigare undervisat vid SLU Alnarp i växtkomposition och växtkännedom. Mona är aktuell som skapare av "Mästarrabatten 2011". Nästa år ges en bok ut om natursten i trädgården, med Mona som författare.

Läs även Monas artikel 'Natursten - Kalkstensdrömmar'

Annons:
.......................................................................................................

Flisby - störst på natursten!

.......................................................................................................