• Apelsinmynta, blad
    Foto: Karina Brozinic Apelsinmynta, blad
  • Apelsinmynta 'Orange'
    Foto: Karina Brozinic Apelsinmynta 'Orange'

Apelsinmynta

Mentha × piperita Citrata-Gruppen 'Orange'

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 60 cm - 60 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 5
Blomning: aug - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: Eau de Cologne-mynta, bergamott-mynta

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Pepparmyntan, som Citrus-Gruppen tillhör, är en korsning mellan vattenmynta och grönmynta. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga stjälkar. Apelsinmyntan har lätt håriga stjälkar. Bladen är stora gröna och glansiga, med inslag av purpur. Till formen är bladen spetsigt äggrunda med grov nervatur och grovsågade kanter. Doftar och smakar starkt av pepparmynta, med ton av apelsin. Blommorna är lilarosa och bildar toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad ger god myntasmak till drycker, kalla såser, bakverk och mat. Torkad mynta kan krydda maträtter, bakverk och téer. Apelsinmyntans smak kan av vissa upplevas som lite bitter och parfymig.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
Citrata-Gruppen
, citrusmyntor:
'Chocolate', chokladmynta, lilarosa blommor, bladen är mörkgrönbruna och doftar mintchoklad, 30-40 cm.
'Grapefruit', grapefruktmynta, rosalila blommor, gröna blad med lite mörka toner, stark citrusdoft och smak, 40-50 cm.
'Lavendel', lavendelmynta, rosalila blommor, mörkgröna stora rundade blad, lanvendel kan kännas genom mintdoften, 60 cm.
'Lime', limemynta, rödlila blommor, rundade gröna blad med bruna inslag, limedoft och smak, 40-50 cm.
'Citrata', citronmynta, (kallas även för 'Lemon'), purpurlila blommor, gröna blad med ton av citrus.

M. x piperita, pepparmynta, mörkgröna blad, smakar och doftar starkt av pepparmynta.