• Pepparmynta, blad
  Foto: Karina Brozinic Pepparmynta, blad
 • Pepparmynta, blomma
  Foto: Karina Brozinic Pepparmynta, blomma
 • Pepparmynta, blomma
  Foto: Karina Brozinic Pepparmynta, blomma
 • Pepparmynta
  Foto: Karina Brozinic Pepparmynta

Pepparmynta

Mentha x piperita

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 40 cm - 100 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 5
Blomning: aug - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Pepparmynta är en korsning mellan vattenmynta och grönmynta. Piperita och peppar i namnet, används i flera språk för att benämna hybriden och syftar till den starka smaken. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska. Pepparmyntan är en odlad art som förvildat sig i Sverige.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga stjälkar. Pepparmyntan har lätt håriga stjälkar. Bladen är mörkgröna och glansiga, till formen spetsigt äggrunda med grov nervatur och grovsågade kanter. Doftar och smakar starkt av mint. Blommorna är lila och bildar toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad ger god myntasmak till drycker, kalla såser, bakverk och mat. Torkad mynta kan krydda maträtter, bakverk och téer.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
Piperita-Gruppen
, pepparmyntor:
'Black Beauty', mörkt svartröda stjälkar, 40-50 cm
'Blue Balsamic', lite lätt pupurtoner på de mörkgröna bladen.
'Crispa', kruspepparmynta, bladen är gröna och krusiga.
'Variegata', vitbrokiga blad.
'Pallida', ljusgröna blad.