• Ananasmynta i blom
    Foto: Karina Brozinic Ananasmynta i blom
  • Ananasmynta, blad
    Foto: Karina Brozinic Ananasmynta, blad
  • Ananasmynta
    Foto: Karina Brozinic Ananasmynta

Ananasmynta

Mentha suaveolens 'Variegata'

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 30 cm - 60 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 5
Blomning: jul - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Gulbrokig
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Vetenskapliga: Mentha × rotundifolia 'Variegata'

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet suaveolens betyder väldoftande och kommer av latinets suavis, angenäm, och olere, lukta. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga lätt håriga stjälkar, men kan om den odlas i ampel och kruka få ett lätt hängande växtsätt då stjälkarna kan krokna åt alla håll. Ananasmyntan är vitluden. Bladen är ovalt äggrunda och vackert vitbrokigt. Doftar och smakar mildare mint åt det söta hållet. Blommorna sitter i rosa eller vita kransar som bildar toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Ananasmyntan passar fint i samplanteringar i kruka. Du kommer ändå tömma krukan för annat arrangemang inför säsongens slut, så bry dig inte om rotspärr. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad hos just rundmyntan passar åt rätter som är lite sötare, desserter, bakverk, syltning, saft. Pga att bladen är håriga undviker jag använda bladen färska där jag får tugga på dem hela, t ex bål och drycker. Däremot är de utmärkta att kandera.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
'Le Boues', en sort framtagen av Jekka McVicar (du kanske har hennes örtbok), ovala blad, 60-70 cm.
M. suaveolens, rundmynta, den rena arten har mer runda blad, mer luden vilket ger den ett grågrönt bladverk, 60 cm.