• Rundmynta, blad
    Foto: Karina Brozinic Rundmynta, blad
  • Rundmynta
    Foto: Karina Brozinic Rundmynta

Rundmynta

Mentha suaveolens

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 30 cm - 60 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 5
Blomning: jul - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Daggrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: äpplemynta
Vetenskapliga: Mentha rotundifolia

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet suaveolens betyder väldoftande och kommer av latinets suavis, angenäm, och olere, lukta. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. Arten är den äldst kända myntan i Skandinavien. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska. Rundmyntan är sällsynt vildväxande i Skåne.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga lätt håriga stjälkar. Rundmyntan är vitluden, vilket gör att bladen får en grågrön färg. Bladen är hjärtlikt äggrunda. Doftar och smakar mildare mint åt det söta hållet. Doften påminner om äpple, varför den ofta kallas för äpplemynta (som faktiskt är en egen art). Blommorna sitter i rosa eller vita kransar som bildar toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad hos just rundmyntan passar åt rätter som är lite sötare, desserter, bakverk, syltning, saft. Pga att bladen är håriga undviker jag använda bladen färska där jag får tugga på dem hela, t ex bål och drycker. Däremot är de utmärkta att kandera.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
'Le Boues', en sort framtagen av Jekka McVicar (du kanske har hennes örtbok), ovala blad, 60-70 cm.
'Variegata', ananasmynta, jättevacker vitbrokig sort med ovala blad, 60 cm.