The Brewing Dolphin Garden 2012

Best in Show andra året i rad för designern Cleve West. Denna showgarden hyllar det formella och traditionella, samtidigt som den är modern och bjuder på överraskande livliga blomsterrabatter. Mixen av formklippt i hav av örtlika perenner och annueller är en stil som fungerar i både storskalig park som i den lilla trädgården.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Sponsorn Brewin Dolpin firar sitt 250-års jubileum i år, och Cleve West har valt att symbolisera företagets historiska stabilitet genom att använda sig av formklippt och symmetri . Formklippta buskar, som även kallas för topiary, är mycket viktiga element i engelsk trädgårdshistoria. Förutom formklippta klot har användningen av topiary inte varit så vanlig på Chelsea Flower Show under senare år. Därför har designerns val överraskat domarna i år.

Skira ängslika rabatter kring formklippta buskar Topiary av idegran Grindarna i kalksten dominerar

Traditionellt och formellt

Symmetri och spikraka linjer råder. Stabilitet. Tre stora fyrkantiga rum på rad. Det innersta är spartanskt med stenlagd öppen yta. På bakre väggen en mur med stor skulptur ackompanjerad av två bokar på var sida. Mellersta rummet har en fyrkantig grund damm omringad av blomsterrabatter. En hög grind leder till det yttersta tredje rummet, som består av en rak gång med enorma rabatter på var sida. En siktlinje går rakt igenom trädgården och ger en tydlig riktning. Hela trädgården är överskådligt var du än står. En mycket enkel uppbyggnad kan tyckas. Vari ligger då spänningen i Cleve Wests design?

Tre faktorer skulle jag vilja påstå – mötet mellan tuktat och vildvuxet, valet av stenmaterial och placeringen av den höga grinden. Från långsidan sett är grinden placerad i det konstkännare kallar för ”gyllene snittet”. Grinden reser sig mäktigt och dominerar trädgården. Och även om den står öppen och välkomnande, skulle jag stanna till en extra stund innan jag med andakt klev in i trädgården.

Stenläggningen består av återvunnen kalksten. Patinan och färgskiftningarna i gult och grått ger liv åt den åldrande stenen. Man får en känsla av historia och tidens tand. Ändå är trädgården bara någon vecka gammal.

Fondskulpturen i bakgrunden Vattenelement vid sidan om gången Papaver commutatum 'Ladybird'

Växtvalet

De tuktade idegranarna samsas förvånansvärt bra ihop de till synes vildvuxna rabatterna. Väven av örtlika blommor i skira vita och lila nyanser och bladverk i silver ger ett skimmer av mystik. Över de typiska ängslika växterna som akleja, blåklint, blåklocka, åkerklätt och slöjsilja, höjer stäppkålen (Crambe cordifolia) sina yviga plymer och förstärker känslan. Limefärgade törel (Euphorbia) har skickligt kompletterats för att inte planteringen ska bli statisk. Blomman som fångar allas blickar, utropstecknet, är fläckvallmo ’Ladybird’ (Papaver commutatum). De flesta växterna är inhemska i eller framodlade i Storbritannien. Här hittar du växtlistan.

 Publicerad: 2012-06-06


Tävla om fröpaket med slöjsiljor, från vinnarträdgården!