'Plantskolor värda en omväg'

Att besöka en riktig plantskola kan vara äkta glädje för oss trädgårdsfantaster. En oas, en inspirationsspruta av grönt som vi längtat efter hela kalla vintern. Bakom varje plantskola finns ofta en stark personlighet och eldsjäl, redo att dela med sig av sitt stora trädgårdskunnande och tipsa om sina favoritväxter. Vårt avlånga land kryllar av fantastiska, speciella plantskolor - här får vi komma lite närmare sexton av dem.

Plantskolor värda en omvägTitel: Plantskolor värda en omväg – Gröna tips, favoriter och växtporträtt

Författare: Susanna Widlundh

Förlag: Nordstedts

Utgivning: februari 2011

ISBN: 978-91-1-302719-7

 

Boken går från söder till norr, den börjar hos Åbergs i Ystad och avslutar hos Rydlinge Plantskola i Skellefteå. En kort beskrivning av plantskolan, historien och personerna bakom, specialiteter, hur de arbetar nu och hur de ser på framtiden. I slutet av varje avsnitt finns ”värt att veta” med adress, öppettider, bästa tiden att besöka och eventuella evenemang. De plantskolor som driver café eller har vidareförädling av sina produkter bidrar med recept.

Varje plantskola fokuserar på en favoritväxt eller ett favoritsläkte och ger råd om hur man lyckas, tipsar om odlingsvärda sorter och hur de kan användas. Tipsen kompletteras med fina växtbilder.

Det är ett bra urval av gamla traditionella plantskolor och mer nyskapande trädgårdar som har både odling, undervisning och café. Det är skönt med en bok som lyfter fram det udda i en värld där vi kommer allt närmare att kunna köpa precis allt överallt. Plantskolorna har ofta sin styrka i sin specialkompetens. Det är roligt att de äkta trädgårdsnördarna får synas och berätta om sina erfarenheter. Samtidigt kan jag tycka att det är synd att författarna inte har tagit bättre vara på just det; det udda, det unika tillfället att göra en helt underbar bok om livet i en plantskola, om hur glädje och drömmar går hand i hand med slit och hårt arbete. Jag saknar framför allt anekdoterna, historierna.

På sina ställen känns boken splittrad och rent materialmässigt lite tunn. Men ser man det enbart som en väldigt trevlig guidebok, och vill ha lite handfasta tips till anläggningen av den där nya perennarabatten man planerar så fungerar den ypperligt!

Är du erfaren trädgårdsodlare som ofta besöker plantskolor, eller har du just blivit med trädgård och vet inte riktigt i vilken ände du ska börja? I båda fallen kan du ha ett utbyte av Plantskolor värda en omväg.

TEXT & BILD: Hermine Wendt, trädgårdsingenjör

Publicerad: 2011-04-04

 

Om författaren:

Susanna Widlundh arbetar sedan tio år tillbaka som frilansande trädgårdsskribent bland annat för Trädgårdsliv, Sköna Hem, Lantliv och den danska trädgårdstidningen Haven. Hon är författare till en rad trädgårdsböcker, däribland Skuggväxter och 'Pioner - från bondpioner till kinesiska skönheter'.

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.