'Skuggväxter'

Äntligen en bok som koncentrerar sig på de skuggiga partierna i trädgården! Susanna Widlundh vill förmedla de speciella och enastående möjligheter som finns på trädgårdens solfattiga platser. Har man inte skugga i sin trädgård får man brått att plantera träd efter att ha läst den här boken.

SkuggväxterTitel: Skuggväxter

Författare: Susanna Widlundh

Förlag: Ica Bokförlag

Utgiven: mars 2011

ISBN: 978-911-534-2779-7

Både novisen och proffs-användaren har nytta av den här boken. Widlundh förklarar att det finns olika sorters skugga och vad som definierar t.ex. halvskugga. Markförhållandena på olika platser redogörs för grundligt samt vad man kan göra för att förbättra desamma. I anslutning till texten ger hon förslag på ett antal växter för respektive jord.

Halva boken redogör för ett antal växter, både buskar och perenner, som trivs i mer eller mindre skuggiga förhållanden. Varje växtporträtt är utförligt beskrivet med allt från ursprung till skötsel. Till varje art finns foto tagna av Jan Servin.

Boken Skuggväxter är en typisk ”måste ha” bok, även om jag skulle önska att det fanns fler förslag på växter för full skugga, vilket oftast är det allra mest besvärliga läget. För att göra boken rättvisa hade den dessutom tjänat på att få en lite längre titel. Den omfattar inte alls bara skuggväxter utan man kan i princip designa sin trädgård från grunden med hjälp av dess handfasta råd om hur man gör. Råden kan användas för alla delar i trädgården, inte bara de skuggiga. Mona Wembling har gjort inspirerande illustrationer på rabattförslag för skuggiga trädgårdar med växtlista och allt, som bara är att applicera på sin egen trädgård. Skuggområden blir plötsligt så enkla med Skuggväxter. ”Det gäller att göra det enkelt och att se möjligheterna”, som Susanna Widlundh konstaterar i sitt förord. Det sammanfattar vad boken vill förmedla.

TEXT & BILD: Nathalie Stridsberg, Gartneri Nathalie

Publicerad: 2011-03-15

 

Om författaren:

Susanna Widlundh arbetar sedan tio år tillbaka som frilansande trädgårdsskribent bland annat för Trädgårdsliv, Sköna Hem, Lantliv och den danska trädgårdstidningen Haven. Hon är författare till en rad trädgårdsböcker, däribland 'Plantskolor värda en omväg' och 'Pioner - från bondpioner till kinesiska skönheter'.

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.