Lavendel - trädgårdens parfym

Om det bara finns plats för en enda växt i din trädgård så rekommenderar vi lavendel. Den blommar hela sommaren och sprider sin underbara doft.

TEXT: Floradania, BILD: Karina Brozinic

Lavendel är, och har nog alltid varit, en av de allra populäraste trädgårdsväxterna. Blommorna är vackra, doften underbar och så kan växten bjuda på både en rejäl dos kulturhistoria och stor användbarhet.

Lavendelsläktet har sin naturliga växtplats i Medelhavsländerna. Det var de gamla munkarna som såg till att växten spreds vida omkring. De tog den med sig när de grundade nya kloster för de kunde inte undvara lavendel i sina klosterträdgårdar. Det var inte så få krämpor som kurerades med den väldoftande växten.

Sedan blev lavendelns doft en lönsam affär och än idag odlas det stora mängder lavendel för utvinning av lavendelolja som bland annat används inom parfymindustrin. Det är nämligen svårt att skapa en syntetisk variant av helt rätt lavendeldoft. Med lavendel i trädgården är det lätt att ta upp konkurrensen med parfymtillverkarna. Plocka blommorna precis innan de slår ut och torka dem på en torr, mörk och sval plats. De torkade lavendelblommorna behåller sin doft väldigt länge.

Lavendelfält i Eden, Cornvall

Doftande, blommande lavendel är liktydigt med sommar och sol. Du kan plantera ny lavendel i dina rabatter, krukor eller lådor från april till september. Det finns många olika lavendeltyper att välja bland. Vissa kan du njuta av år efter år, medan andra inte är lika tåliga utan behöver ett frostfritt övervintringsställe.

Lavendel, Lavandula angustifolia, är den vanliga lavendeln med ax av hundratals djupt lavendelblå blommor. Plantera den på ett varmt och framförallt ett soligt ställe med bra dränering. Växten är vinterhärdig. Däremot tål den inte fuktig jord.

Det finns ett antal lavendelblå sorter, vars nyanser skiljer sig markant från de andra. Det är till exempel den mycket vanliga ’Hidcote Blue’ och ’Blue River’. En annorlunda lavendel har namnet ’Rosea’ som syftar på blommornas färg. ’Rosea’ har nämligen blekrosa blommor. Utöver det är den precis lika vinterhärdig som de lavendelblå sorterna.

Lavandula angustifolia Lavendelutställning i Chelsea

Det finns flera arter och sorter lavendel i handeln

Skärmlavendel, Lavandula stoechas, är en annan lavendelart som behöver ett varmare klimat än vanlig lavendel för att kunna övervintra på friland. I gengäld har den mycket vackra och iögonenfallande blommor med stora, färgade kronblad högst upp på axet som gör att det ser ut som om det sitter små fjärilar och gungar graciöst i växtens topp. Du kan få tag på skärmlavendel i ett otal färgkombinationer i färgskalans blå, röda, rosa och vita delar.

Skärmlavendel trivs i sol och värme och är inte lika känslig för uttorkning som många andra sommarblommor. Därför är skärmlavendel en ypperlig utomhusväxt som blommar – och doftar – hela sommaren till långt ut på hösten oavsett om du har den i en stor eller liten trädgård eller bara i en kruka på balkongen.

Publicerad: 2010-09-09

Mer om lavendel:

Lavendelgården i Henset, en engelskinspirerad besöksträdgård på Linderödsåsen. De har anlagt en jättestor spiral av lavendel att vandra igenom.

Lavendel.se en liten hemsida med lavendeltips om både odling och användning.

Lavendel på Österlen, en ny svensk bok om lavendel.

Mountain Valley Growers, (US) utförliga odlingstips, webbfilm, sorter och användning m m.

Happy Valley Lavendel Farm, (Canada) lavendelfarm med odlingstips och användningstips.