'Lavendel på Österlen'

Drömmer du om ett eget lavendelfält? Det gjorde Eva Olsson, författaren till denna bok, och gjorde drömmen till verklighet. Här får du ta del av hennes kunskap och erfarenheter. Du bjuds på historiken kring lavendel, odlingstips och hur du kan använda denna gröda.

'Lavendel på Österlen'Titel:
Lavendel på Österlen

Författare:
Eva Olsson

Förlag: Münchmedia

Utgiven: 16 juli 2010

ISBN: 978-91-978512-1-3

 

Lavendel, lavendel, lavendel... Denna underbara växt! Genom cirka hundra sidor tas vi på en färd genom lavendelns historik, odling och skörd, olika pyssel och tips på mat vi kan smaksätta med dess arom.

I den historiska berättelsen tar Eva Olsson upp växtens spridning i världen och dess användningsområden genom århundraden. Plinius den äldre, Linné och Kajsa Warg är några av dem vars ord återges.

Vi får läsa om en erfaren lavendelodlares kunskap i odlingskapitlet. Här finns även fakta om lavendelsorter, hur förökning går till, beskärning och skörd.

Ett par sidor in i pysselkapitlet kan jag inte hålla mig längre. Jag gör ett uppehåll och går ut till min lavendelplanta, skördar alla blomställningar och gör min första lavendelkorg! Underbar att dofta på, så enkel, så skön! Badpåsar, doftande kuvert och brasbuntar – jag känner hur begäret efter fler lavendelplantor ökar.

Begäret minskar knappast vid nästa kapitels början: Lavendel – smaksättare. Smaksättning på ett för mig nytt och uppfriskande sätt; kött, fisk och sötsaker med lavendel; lavendelostkaka… lavendeldoftande jordgubbssylt, lavendelvåfflor. Mums! Jag vill ha mitt eget lavendelfält!

Bokens utformning känns modern. Tjock, skön papperskvalitet, matta vackra foton tagna av författarinnan och fina akvareller av Ethel Olsson. Jag tycker dock det känns onödigt att samma foto återkommer på flera platser, bildmaterialet är tillräckligt rikt ändå. Spiralryggen ger en förnimmelse om anteckningsblock, och jag skulle gärna se att boken var inbunden istället, vilket hade gett ett mervärde också i bokhyllan. Helhetsintrycket är, trots dessa petitesser, en välskriven och vacker bok, full av kunskap och inspiration.

Eva Olsson med familj driver företaget Österlenkryddor, som ligger vid Ystad i Skåne. Via deras hemsida ser jag till min glädje att det går beställa material för fortsatt pyssel och bak.

TEXT & BILD: Julia Andersson, trädgårdsingenjör hos Vi tre och trädgård

Publicerad: 2010-08-20

 

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.