Medelhavsträdgård på svenska

Är du sugen på att flytta medelhavet in till din egen bakgård? Det kan vara ett lämpligt val av tema för ett söderläge. Artikeln ger dig goda råd om vad du kan tänka på vad gäller utformningen och växtvalet, för den rätta känslan.

TEXT & BILD: Karina Brozinic

Innergård från Montenegro 'Italienska trädgården' i Heligan Cypresser utanför Barcelona

Vyer från Medelhavet som lockar

Varför en medelhavsträdgård?

Flera av oss har semestrat i Medelhavet och förknippar platserna med ett avkopplat sätt att leva. Det har då för det mesta varit varmt och solen har gett oss en frisk pepparkaksfärg. Vi har sett vackra platser som badat i färger, och många av oss romantiserar om att få ha denna känsla lite närmare till hands än någon vecka om året och hundratals mil bort. Har du ett söderläge kan det vara ett ypperligt val. Här vill jag dock tillägga att det finns befogad kritik från flera trädgårdskunniga varför inte välja detta tema. Fundera på hur du påverkar ett kulturlandskap, om husets stil lämpar sig för temat, eller om du fördärvar helhetsintrycket på gatan du bor på. Kanske har du en tidstypisk uppvuxen originalträdgård från tiden huset byggdes. Då bör du överväga om du gör negativa avtryck i historien för framtida brukare av trädgården.

Vinodling Olivträd i kontainer Nerium oleander

Typiska medelhavsväxter

Lättskött?

Medelhavsväxter är oftast torktåliga där de växer naturligt. Vi har en hel uppsjö som även är härdiga hos oss. De är lättskötta, då du slipper vattna och gödsla så ofta. Du kan även välja växter som inte är härdiga. Då krävs det vinterförvaring och plantering i kruka, vilket är mer skötselkrävande. I medelhavsträdgården ligger fokus på terrassen. När väl trädgården är anlagd, kräver inte byggdetaljerna så stort underhåll. Det hör till Medelhavet att låta förfallet ha sin gång, att det ska vara patina på allt. Jämför med våra skötselkrävande gräsmattor och trädäck som är vanligare än stenterrasser.

Citat av Peter Englander

Peter Englander, en av våra främsta förespråkare och anläggare av medelhavsträdgårdar, talar i sin nya bok ’Livet i solen’, om sju komponenter typiska för medelhavsträdgården. Du behöver inte alla, men jag har tagit fasta på dem för att lättare ge dig idéer kring din design. De sju komponenterna är: terrassen, pergolan, muren, upphöjda odlingsbädden, orangeriet, balkongen och ”pricken över i”.

Pelargoner i mängder Citrusträd och matchande gula krukor Paprika är oumbärlig i medelhavsköket

Kring Medelhavet sätts starka färger mot varandra

Terrassen

Terrassen är ett mellanting av ute och inne. Använd den gärna för att binda ihop de två. Hemmet förlängs till rummet utanför och vidare till trädgården. I små trädgårdar eller balkonger består hela trädgårdsrummet av en enda terrass. Runt Medelhavet kan man placera terrassen i skuggan för svalka. Hos oss är bästa placering i full sol för rätta känslan. Skugga kan skapas av en pergola. Bra är om terrassen ligger i höjd med golvet i huset. Fundera på när du vill använda terrassen och till vad (hur rör sig ljuset, plats för möbler och människor). Tänk på att trädgård i nivåer eller hus med sockel kräver lite mer av konstruktionen för terrassen.

Englanders installation på Skånsk Trädgård 2009 Englanders installation på Skånsk Trädgård 2009 Svulstiga och färgstarka liljor

 

Markmaterialet ska vara plant för att sätta stolar och bord på. Terrassen är till för att leva livet sittandes, att njuta av god mat, umgänge med goda vänner eller en stunds kontemplation. Material väljs med omsorg, för att matcha befintligt tak, fasad, redan hårdgjorda ytor eller murar, och inte minst grannars fastigheter. Långt ifrån alla använder terrakotta till markmaterialet, även om det är materialet vi mest förknippar med Medelhavet. Det går lika bra med natursten, tegel eller betong. Det är dyrt lägga sten eller tegel på en större yta. Koncentrera det dit där du ska sitta, och komplettera resten med singel. Om du nu redan har ett fint trädäck, kan du behålla det och tillföra andra komponenter för rätta känslan.

Gör tydliga avgränsningar. En terrass som direkt möter gräsmatta eller rabatt blir inte lättstädat och rumskänslan inte lika tydlig. Avgränsa gärna med murar och häckar. De behöver inte vara höga. Fördelen med murar är att man kan sopa ända in till kanten. Skönt när man vill gå barfota att ytan är ren. Den vanligaste formen och lättaste att bygga kring är fyrkantig. Det kantiga mjukas lätt upp av krukor och all växtlighet. Sträva efter ”lummighet” med växterna. En kantig form och hårda material framhäver växterna.

Pergolan

Pergolan skapar skugga vid gassande sol, men släpper ändå in ljus. Det är ett substitut till trädkronans skira bladverk. Ursprunget till pergolan är ställningar för odling av vin. Lätt och snabbt att bygga i jämförelse med vad det tar för ett träd att växa upp. Pergolan kläs in med klätterväxter för att få grönska på höjden.

Englanders pergola på Skånsk Trädgård 2010 En nybyggd gjutjärnspergola Pergola i Montengegro

Pergolor i gjutjärn och träslanor

Vilka material kan du välja? Tryckimpregnerat köpevirke känns tungt och onaturligt. Ek och lärk är bättre, men bra mycket dyrare. Pelare kan muras eller gjutas, för stark arkitektonisk framtoning.  Armeringsjärn är ett hett tips från Peter Englander. Det är tåligt, billigt och går snabbt att bygga med. Dessutom är det diskret. (Blåregnets nya skott tycker inte om järn. Man får tvinga skotten, så växer de sig starka nästa år.) Då växterna kan ta tid på sig, kan man hänga vassmatta på undersidan av pergolan under sommaren (ta bort innan vintersnön). Du bör ta hänsyn till hur pergolan påverkar rummet innanför och samspelar med huset. I en liten trädgård kan pergolan täcka över hela ytan. En fristående pergola kan behöva stöd, t ex mot en mur.

Muren

Har du tänkt på att vi i norr har fler plank och i söder fler murar? Att det är högre och fler avgränsningar i söder än i norr? Det blåser mer i söder och vi bor tätare in på varandra. Beroende på var man bor kan det upplevas som provocerande att bygga en hög mur mot grannen. Kolla gärna först. Kolla även om det krävs bygglov (hur högt och nära). En mur förändrar klimatet avsevärt; tar bort blåst, skuggar, alstrar och avger värme, om vit reflekterar den ljus. Murar kan även orsaka vindras. Det går att avvärja genom växtlighet direkt innanför eller utanför muren. En söder- och västermur är perfekt för att spaljera persika och andra fruktträd mot. Variera gärna höjden på muren. Låga murar kan var fot till pergola, sittplats, samt avställningsyta för krukor.

En mur behöver inte vara hög Nerium oleander


Murmaterial kan vara tegel, lecablock som putsas och natursten. Alternativ till muren kan vara plank som täcks av murgröna. Murar tillåter nischer och fontäner/kranar, samt fästen åt pergola. Höga murar kan prydas av sluttande takpannor. Låga murar kan prydas av vinterhärdiga kakelplattor eller mosaik. En mur kan putsas och med fördel målas i vitt, blått, ockragult, eller terrakotta. Starka färger är att föredra. Gör absolut inget om färgen flagnar med tiden.

Den upphöjda odlingsbädden

Att mura en upphöjd odlingsbädd har många fördelar. Den upphöjda bädden värms fortare på våren och är torrare (dräneringshål krävs). Detta ger lägre odlingszon. Perfekt för t ex rosmarin och timjan. Jordvolymen i en bädd är större än i kruka. I sin tur kan du samplantera fler växter, och behöver inte vattna lika ofta som en kruka. Odlingsbredden bör vara minst 50 cm. En murad bädd kan ersätta en låg mur som avgränsare, men har fler användningsområden. T ex kan den kompletteras med sittytor.

Tegelmurade bäddar i terrasser Bädd i murat gult tegel och sittplats Putsad upphöjd bädd

Upphöjda bäddar i olika material och olika form

Orangeriet och vinterförvaring

Orangeriet handlar mestadels om vinterförvaring för de ohärdiga medelhavsväxterna. Det skvallrar namnet om. Men vi kan hos oss även använda det som vinterträdgård. Ett riktigt orangeri har bara en sida som är glasad. I det här avseendet kan vi vara generösa och tala om alla inglasade rum, där man har fördel vinterförvara. Växter som är i vila, ska inte ha för mycket ljus. Temperaturen bör vara sval, men inte gå under 5 grader. Vissa växter kräver förvaring runt 10 grader.

Har man inget orangeri sker vinterförvaring på annat sätt. Det kan vara ett svalt garage eller en källare. Några växter som är halvhärdiga klarar sig utomhus, nära en husvägg, där det också är regnfritt. Ställ krukan på en bräda eller frigolit. Krukan kläs in med en säck, som sedan fylls med halm, frigolit, tidningar eller annat. Flera växter behöver även skyddas upptill. Klä då även in denna del. Vinterhuvor har börjat säljas, även sådana med ljus som avger värme. De flesta växter kräver avvänjning både när de ska tas in till förvaring och ställas ut för säsongen.

Annons:
.......................................................................................................

Plant in Pod

.......................................................................................................

Balkongen

En balkong kan inredas som en terrass, med eller utan pergola. Att ha hus med balkong är en bonus. Samma element och material som tidigare nämnts gäller för applicering på balkongen. Balkonger har ofta problemet att de är blåsiga, speciellt om de är frihängande.  Du kan använda exempelvis vassmattor för att klä in räcken, för att dämpa vind. Om inget tak finns, passar pergola jättefint.

Pricken över i

Under den här rubriken faller andra mindre detaljer in som hjälpa till få medelhavskänslan. Krukor är en viktig detalj, helst i terrakotta och i mängder. De behöver inte vara i samma storlek eller form. Att gruppera dem blir väldigt effektfullt. På en liten yta utnyttjas även ytan till max. Äldre krukor med patina är bra, nya kan man fuska fram patinan ganska fort. Att ta vara på vad man har är inget som man skäms för i de olika medelhavskulturerna. Därför kan du med gott samvete plantera i återanvända plåtburkar och konserver. Gör gärna ett dräneringshål i botten.

Amfora signalerar Grekland eller antika Rom Terrakottakrukor en klassiker Gamla konserver och oljefat ger rätta touchen

Krukor får gärna ha patina. Ta vad du har och plantera i.

Mosaik är inte nödvändigt, men göra tricket. Du kan köpa inredning med mosaik, men också enkelt göra själv. Idéer och beskrivningar till mosaik finns massor av hobbyböcker.

Vattnet är ett viktigt inslag. Har du möjlighet installera en dricksfontän eller kran är det ett plus. Annars kan du ha ett kärl eller fat, där fåglar kan svalka sig.

Vacker fontän i 'Apotekarens trädgård' Utomhuskök en praktisk lyx Hängande tvätt kan ge en dekorativ färgklick

Detaljer som visar att det är en trädgård man lever i

En grill passar perfekt i anslutning till eller på terrassen. Högre upp på önskelistan ett utomhuskök. Att tillaga maten på plats och tillsammans med sällskapet är en härlig upplevelse. Det är en ynnest att bara kunna sträcka ut handen och plocka en näve färska kryddor och lägga på direkt.

I Apotekarens trädgård och i sina utställningsträdgårdar har Englander ett extra fiffigt trick för att höja känslan av medelhav – ett klädstreck med hängande tvätt. Nytta och prydnad i ett! Mycket finare än torkvinda.

Publicerad: 2010-08-31

Tips och länkar:

Här får du tips på ett urval träd och perenner som passar i en medelhavsträdgård. En del är härdiga i södra Sverige. Andra måste vinterskyddas. Växtlista

Bli inspirerad av artikeln 'Provence till London', om L'occitanes showgarden i Chelsea 2010.

Peter Englanders bok ’Livet i solen’
(Besök även ’Apotekarens trädgård’ i Simrishamn)

Trädgårdspaletten, handelsträdgård i Malmö, som drivs av familjen Mårtensson.

Drakenius, ledande växtleverantör med medelhavsväxter, även med e-handel.

blogg.medelhavsvaxter.se, informationsrik blogg om medelhavsväxter