The L'Occitaine Garden - Chelsea 2010

Som en utskuren bit av ett kuperat Provence placerat mitt i centrala London. En lyckad showgarden där temat var givet. Sponsorn var L’Occitaine, vars alla skönhetsprodukter innehåller naturliga växtdelar från södra Frankrike och Medelhavet.

TEXT & BILD: Karina Brozinic, ILLUSTRATION: James Towillis

Tv-inspelning Hundraåriga olivträd

 

Lavendelfält i raderÅskådarna förundras över hur de lyckats bygga ett klippigt bergslandskap. In i minsta lilla detalj, från de flera hundraåriga gamla olivträden till den steniga rödaktiga jorden, så känns trädgården autentisk. Som om den enkla stenstugan stått där i många generationer. Sanningen är att bergslandskapet är konstgjort av en firma som till vardags gör filmkulisser. Denna sanning letade jag i efterskott upp på Internet, då jag blev nyfiken på det ”new rock material introduced this year”. De lyckades lura mig i alla fall. Speciellt när solen kikade fram denna molniga dag och statisterna i form av fjärilar lockades runt lavendeln.

Växtmaterialet är typiskt det vid Medelhavet. De flesta används inom medicin och kosmetik. Nästan alla doftar och är starkt aromatiska. Perfekt för att locka fjärilar och bin till sig. Växtmaterialet är lättskött och passar fint om du har en väldränerad sandig tomt, kanske rent utav en strandtomt. Jag brukar inte förespråka att man ändrar lummigare mer näringsrika förhållanden till sandigt. Det kan däremot fungera att anlägga lite större stenpartier t ex på torrare framsidor och entréer. Många föredrar att stensätta helt. Rabatter av denna karaktär är ett trevligare och naturligare alternativ.

Den enkla herdestugan Örtagården i slänten Irisar i blickfånget

 

Färgskala är mild och rogivande, med nyanser av lila, rosa, silver och jordtoner. Några vallmo sticker ut och förstärker de silverblå nyanserna. Ta bort dem och planteringen blir tråkig. Irisar och pioner ska även de dra ögonen till sig. Även om irisarna går i samma färgskala, så ligger kontrasten i blommornas svulstiga storlek. När jag blir utmattad av eventet och den påfrestande folkmassan, är det framför denna trädgård jag ställer mig och kopplar ifrån alla andra intryck. Trädgården låter mig drömma mig bort till en förenklad tillvaro.

Planritning över trädgården

Formmässigt kan du notera att de långa raderna med lavendel är böjda i bågar efter varandra. De är smalare längst upp och bredare mot framkanten av trädgården. För utställningens skull skapar detta en illusion av att trädgården är större. Men det är definitivt något du kan ta efter i din egen trädgård. Rader och avstånd behöver inte vara lika stora och tråkigt spikraka. Inget i naturen är helt rakt med exakta mått. Och inte mår ett liknande arrangemang sämre av oregelbundna stenblock i varierande storlek i rabatterna. Här kan du se en växtlista och rabattbilder som visar vad som är vad.

Publicerad: 2010-09-01

Om du vill se fler bilder från eller läsa om trädgårdens skapare:

Designer:  James Towillis

Anläggare: Peter Dowle Plants & Gardens (Anlade även The Naturally Norway garden i år).

Arrangör: Royal Holticultural Society (RHS)(Här kan du även besöka trädgården genom en 360°-kamera.)

Om du vill läsa vidare om medelhavsträdgårdar:

Artikeln 'Medelhavsträdgård på svenska'

Växtlista på medelhavsväxter till din trädgård