• Madonnalilja, blomma
    Foto: Karina Brozinic Madonnalilja, blomma
  • Madonnalilja
    Foto: Karina Brozinic Madonnalilja

Madonnalilja

Lilium candidum

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 90 cm - 150 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 3
Blomning: jul - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Doftande

Synonymer
Svenska: Vit lilja

Familj och namn
Lilicea. Det finns två varianter av Madonnaliljan och ett antal hybrider. Man tror att korsfararna på 1100-talet tog med sig blomman från sydvästra Asien. Den har odlats som läkeväxt i både Grekland och Egypten. Madonnaliljan har ofta avbildats i konst från Mesopotamien och Egypten. Den sägs stå för det  rena och oskuldsfulla. I Europeisk konst har den varit en symbol för jungfru Maria.

Härdighet
Den klarar sig i södra och en bit upp i mellersta Sverige. Klarar sig bättre under snötäcke än traditionell marktäckning.

Beskrivning
Stora helvita trumpetformade blommor med klart lysande ståndare i gult. Blir ofta över metern, med upp till tjugo blommor som samlas i toppen. Doftar ljuvligt, men starkt. Inohus kan det nästan bli för starkt. Madonnaliljan bildar rosett under de övervintrande basala bladen redan på hösten.

Växtplats
Bör skyddas mot blåst och stå i solen. Sandig lerjord är ultimat, med närings- och kalkrika innehåll som håller en jämn fuktighet.

Skötsel
Planteras i augusti september. Löken placeras inte djupare än att den precis täcks.
Bör absolut skydda mot blåst för att inte riskera att knäcka stjälkarna, vilka blir ganska tunga av sina blommor. Övertäcks på vintern t ex med granris.

Förökning
Sidolökar och bulbiller

Användning
Prydnads- och snittblomma

Problem och lösningar
Håll utkik efter sniglar som älskar späda liljor. Tas liljan in som snittblomma kan dess gula pollen fördärva textilier. Ett tips är att klippa av pistillerna innan vasens ställs på favoritduken.

Arter och sorter

Goda grannar