• Guldhumle
    Foto: Karina Brozinic Guldhumle
  • Guldhumle, blad
    Foto: Karina Brozinic Guldhumle, blad

Guldhumle

Humulus lupulus 'Aurea'

Kategori: Klätterväxter
Höjd 4 m - 5 m
Blomfärg: Gul
Växtzon: 6
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Gulgrön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska namn: gulbladig humle, gyllenhumle


Härdighet
Flerårig
 

Beskrivning
En tacksam och lättodlad klätterväxt. Rankorna vissnar ner helt varje år. Knopparna tar sats på våren och sedan exploderar den upp för växtstöden. Något mer svagväxande än den rena arten. Humlen är skildkönad där honplantorna får kottelika hängen, som doftar lite fränt. Den klättrar utan hjälp upp i stöd eller linor, och blir lysande gyllengul i skugga.
 

Växtplats
Gillar näringsrik väldränerad kalkjord, men kan växa i vanlig planteringsjord med hög mullhalt. Växtplatsen bör inte torka ut.
 

Skötsel
Behöver inte bindas upp, men kan ledas upp åt det håll man vill att de ska klättra. Se upp så de inte klänger in och över andra växter. Klängena kan verka vassa om man råkar dra hårt i dem. Om du är känslig använd handskar när du hanterar humlen. Om du vill korta av ett klänge så klipp, försök inte dra av de oerhört sega skotten. Kan skäras ned sent på hösten när den vissnat ned.
 

Förökning
Rotförökning genom delning.
 

Användning
Kan klättra en och en på humlestörar eller upp på en pergola. Lyser upp skuggiga lägen. Fungerar bra som kontrast till mörkare klätterväxter. Blanda gärna med den vanliga humlen.