• Humle
    Foto: Karina Brozinic Humle
  • Humlens kottelika frukt
    Foto: Karina Brozinic Humlens kottelika frukt
  • Humle på störar
    Foto: Karina Brozinic Humle på störar

Humle

Humulus lupulus

Kategori: Klätterväxter
Höjd 4 m - 8 m
Blomfärg: Gul
Växtzon: 6
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt
Andra egenskaper: Doftande, Krydda & medicin

 

Beskrivning
En tacksam och lättodlad klätterväxt. Rankorna vissnar ner helt varje år. Knopparna tar sats på våren och sedan fullkomligt exploderar den upp för växtstöden. Humlen är skildkönad där honplantorna får kottelika hängen, som doftar lite fränt. Den klättrar utan hjälp upp i stöd eller linor.
 

Växtplats
Växer förvildad upp till Jämtland. Gillar näringsrik väldränerad kalkjord, men kan växa i vanlig planteringsjord med hög mullhalt. Växtplatsen bör inte torka ut.
 

Skötsel
Behöver inte bindas upp, men kan ledas upp åt det håll man vill att de ska klättra. Se upp så de inte klänger in och över andra växter. Klängena kan verka vassa om man råkar dra hårt i dem. Om du är känslig använd handskar när du hanterar humlen. Om du vill korta av ett klänge så klipp, försök inte dra av de oerhört sega skotten. Kan skäras ned sent på hösten när den vissnat ned.

Förökning
Rotförökning genom delning.
 

Användning
Humlen har en självklar plats i örtagården. Den odlas för ölproduktion. Växten i sig är dekorativt frodig. Kan klättra en och en på humlestörar eller upp på en pergola. De unga skotten kan på våren tillredas och ätas som sparris.