• Piparanka
  Foto: Karina Brozinic Piparanka
 • Pipranka fjärde året
  Foto: Karina Brozinic Pipranka fjärde året
 • Piprankans hjärtformade blad
  Foto: Karina Brozinic Piprankans hjärtformade blad
 • Pipranka andra året
  Foto: Karina Brozinic Pipranka andra året

Pipranka

Aristolochia macrophylla

Kategori: Klätterväxter
Höjd 4 m - 10 m
Blomfärg: Flerfärgad
Växtzon: 5
Blomning: --
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt

Synonymer
Vetenskapliga namn: Aristolochia durior, Aristolochia sipho, Isotrema macrophyllum


Beskrivning
Tar lite tid på sig att få upp sitt bladverk på våren, men belönar sedan med frodig grönska. Kraftigt växande, med ett nästan tropiskt intryck. Friskt grönt bladverk med 20 cm stora hjärtformade blad. Slingrar sig upp för stöd. Dolt bakom bladen kan man ibland få se de lustiga blommorna som påminner om pipor. De är spräckligt brungröna och doftar inte särskilt gott. Piprankan kan ta lite tid på sig det första året, men sätter igång rejält år 2 eller 3.
 

Växtplats
Tål både sol och skugga. Då den växer kraftfullt kan du tänka på att stödet ska klara tyngden av plantan. Trivs i jordar som håller fukt och inte torkar ut helt. En lerhaltig kalkrik jordmån är perfekt. Plantera gärna lägre plantor vid foten av en pipranka, för att ge den skugga den gillar.


Skötsel
Släng gärna i kompost vid plantering och vattna rikligt, en gång i veckan första året. Vill man klippa ner plantan gör detta under sommaren efter blommning. 


Användning
Piprankan är en av de klätterväxter som trivs i riktig skugga. Annars perfekt till skuggiga bersåer. Kan med fördel användas för att skapa vertikala utropstecken mot en modern fasad. Detta görs genom att enskilda plantor får klättra i vajrar som fästs en bit från fasaden eller mellan tak och markmaterial.


Goda grannar
Jättedaggkåpa, om man vill matcha ton-i-ton
Daggfunkia i kontrasterande blågröna bladfärger eller t o m vitbrokiga blad.