• Clematis Sena Storblommiga-Gruppen 'Tae'
    Foto: Karina Brozinic Clematis Sena Storblommiga-Gruppen 'Tae'

Tidig storblommig klematis 'Tae'

Clematis Tidiga Storblommiga-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 2 m - 2.5 m
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 4
Blomning: jun - sep
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt

Beskrivning
En japansk sort med blommor som består av åtta smala elliptisk kronblad. Blommorna är ca 15-20 cm i diameter och går från vitt till rosa mot kanterna. Blommar i juni och återkommer, om än mindre generöst, i augusti och september.

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande.

Skötsel
Beskärningsgrupp 2. Klematis som blommar på våren och sedan om igen senare på säsongen är lite knepigare att hålla reda på när de ska beskäras. Om man klipper ner dem nära marken så uteblir den tidiga blomningen. Om man inte klipper alls blir plantan risig med tiden och väldigt kal nertill. Man bör därför spara levande fjolårsskott men klippa bort döda, samtidigt som man stimulerar tillväxten av nya årsskott genom beskärning.

Användningsområde
Lämpliga på spaljéer och pergolor. Det blir väldigt effektfullt om man låter dem klättra i buskar och träd. De fungerar jättefint ihop med perenner, och bladverket från en perenn får gärna hjälpa till att skugga foten till klematisen, så att jorden hindras från att torka ut.