• Sen storblommig klematis 'Gipsy Queen'
    Foto: Karina Brozinic Sen storblommig klematis 'Gipsy Queen'
  • 'Gipsy Queen' (den storblommiga)
    Foto: Karina Brozinic 'Gipsy Queen' (den storblommiga)

Sen storblommig klematis 'Gipsy Queen'

Clematis Sena Storblommiga-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 2.5 m - 3 m
Blomfärg: Röd, Rosa
Växtzon: 4
Blomning: jul - sep
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt

Beskrivning
'Gipsy Queen' är framtagen 1877, och har fått Royal Horticultural Society prestigefyllda utmärkelse AGM. Dess djupa purpurfärgade blommor produceras från tidig sommar till tidig höst (rikligast i början). Blommorna har fyra till sex kronblad och är ca 12-14 cm i diameter.

Skötsel
Beskärningsgrupp 3. Sena storblommiga klematis producerar sina blommor på årets tillväxt . Det är därför det är vanligt att se dessa växter blomma ymnigt halvvägs upp någons hus , men vara helt blomlösa nära ögonhöjd på den äldre veden. Beskär kraftigt på hösten eller tidigt på våren ner till ca 20 cm höjd. Beskärningen utförs vanligen på våren och man beskär då de gamla rankorna till 20-50 cm från marken, alltid strax ovanför ett bladpar. De nya skotten som växer ut kan med fördel toppas en eller ett par gånger, gärna på olika höjder.

Användningsområde
Lämpliga på spaljéer och pergolor. Det blir väldigt effektfullt om man låter dem klättra i buskar och träd. En tidigblommande buske får en fin avlösande blomning med en senblommande klematis. Se då till att klippa ner klematisen i tid varje år. De fungerar jättefint ihop med perenner, och bladverket från en perenn får gärna hjälpa till att skugga foten till klematisen, så att jorden hindras från att torka ut.

Problem och lösningar
Vissnesjuka är en sjukdom som kan förvandla ett helt friskt exemplar till bruna spillror på mindre än 48 timmar. Det drabbar endast storblommiga sorter. Vissnesjuka angriper plantan strax ovanför markytan, ofta vid en punkt där den har varit skadad. En planta som drabbats måste skäras tillbaka till marknivå. Om samma anläggning drabbas av vissnesjuka varje år, skär tillbaka den och flytta till en annan plats. På nuvarande plats kan man ersätta den med en C. viticella sort.