• Montana-klematis 'Tetrarose', blomma
  Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose', blomma
 • Clematis Montana-Gruppen 'Tetrarose'
  Foto: Karina Brozinic Clematis Montana-Gruppen 'Tetrarose'
 • Montana-klematis 'Tetrarose', blad
  Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose', blad
 • Montana-klematis 'Tetrarose'
  Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose'
 • Montana-klematis 'Tetrarose'
  Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose'

Montana-klematis 'Tetrarose'

Clematis Montana-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 5 m - 7 m
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 1
Blomning: maj - jun
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Mörkgrön, Rost
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Doftande

Beskrivning
Alternativt namn Clematis montana var. rubensSorten är framtagen i Holland 1960, och har fått AGM-utmärkelse. Enkla blommor ca 5-8 cm i breda med fyra rosa foderblad från slutet av våren till början av sommaren. Dess attraktiva rosa blommor kontrasterar vackert med bronsfärgade bladverket . Blommorna doftar mandel. Som snabbväxare kan den täcka stora ytor som en vägg eller pergola inom några år.

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande.

Skötsel
Beskärningsgrupp 1. Blommar på fjolårsveden och behöver därför inte beskäras. Vill man beskära en för stor planta gör man det direkt efter den tidiga blomningen. Då hinner nya blomknoppar bildas till nästa säsong. Annars räcker det att putsa bort döda växtdelar. Se till att de inte torkar ut.

Problem och lösningar
Ibland dör en stor planta till synes utan någon uppenbar anledning. Detta beror oftast på en skada på skaftet som uppstått i början av säsongen. Saven läcker ut och blir infekterad med bakterier. Lösningen är att skära av smittade stjälkar. Beskärning tillbaka till friskt trä även om det innebär att gå ner till marknivå.