• Atragene-klematis 'Tage Lundell'
    Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Tage Lundell'
  • Clematis Atragene-Gruppen 'Tage Lundell'
    Foto: Karina Brozinic Clematis Atragene-Gruppen 'Tage Lundell'

Atragene-klematis 'Tage Lundell'

Clematis Atragene-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 2 m - 3 m
Blomfärg: Lila
Växtzon: 6
Blomning: maj - maj
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare

Beskrivning
'Tage Lundell' är en korsning mellan C. alpina och C. ochotensis.Tålig klematis som klarar norrlägen. Blommar med öppet klockformiga, purpurvioletta blommor sent i maj. Friskt mörkgrönt bladverk. Får silverhårig fröställning på sensommaren.

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande. 

Skötsel
Beskärningsgrupp 1. Vill man beskära en för stor planta gör man det direkt efter den tidiga blomningen. Då hinner nya blomknoppar bildas till nästa säsong. Annars räcker det att putsa bort döda växtdelar. Se till att de inte torkar ut. Klematis är oftast kala nertill, och då kan man plantera en lågväxande buske, ormbunke eller perenn vid fötterna som skuggar jorden och rotfästet.

Användning
Atragene-klematis kan man låta klättra i spaljéer, och kan då behöva hjälp med uppbindning precis vid planteringen. Om du väljer att låta dem klättra mot vägg kan det bli för varmt och torrt mot en södervägg. Välj hellre en östlig eller nordlig vägg. De kan även användas som marktäckare. Går att krukodla, och krukan kan stå utomhus vintertid.