• Jonkvill 'Sun Disc'
    Foto: Karina Brozinic Jonkvill 'Sun Disc'

Jonkvill

Narcissus jonquilla

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 20 cm - 30 cm
Blomfärg: Gul
Växtzon: 4
Blomning: apr - jun
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt
Andra egenskaper: Giftig, Doftande

Familj och namn
Amaryllidaceae. Släktnamnet Narcissus är hämtat från den grekiska mytologin, där den sköne ynglingen Narcissus förälskade sig i sin egen spegelbild och förvandlades till en blomma. Växer i Spanien och Portugal.

Härdighet
Inte helt vintertålig bör därför skyddas med torv, grankvistar och löv.

Beskrivning
Stjälken är kantig och upprätt. Flera linjära blad växer från varje lök, ibland vridna. Blommorna lutar, ensamma i toppen av stjälken, vid basen omgivna av papperlikt svepeblad. Gula kalblad med orange bikrona. Doftar underbart som apelsinblommor. Lökens hölje är giftigt vilket håller kaniner och sorkar borta.

Växtplats
Trivs i solen eller halvskugga i närings- och humusrik trädgårdsjord som skall vara porös. Kan blomma i skuggan men lökarna tar lätt skada och ger med tiden färre blommor.

Skötsel
Vill ha näringsrik jord men inte för mycket gödsel. Plantera i början på september, skydda mot vinterkyla. I mars kommer blad och stjälk. Blommar i juni. Bladen växer vidare och förser rötterna med näring. Snart bildas sidolökar.

Förökning
Sidolökar

Användning
Prydnadsväxt  längs kanten på gräsmattan, i rabatten eller under glesa lövträd. Används som snittblomma, till parfym och inom homeopati.

Problem och lösningar
Löken kan drabbas av röta. Då går den inte att rädda. Gräv upp och bränn.

Arter och sorter
Goda grannar