• Röllika 'Cerise Queen'
    Foto: Karina Brozinic Röllika 'Cerise Queen'

Röllika 'Cerise Queen'

Achillea millefolium

Kategori: Perenner
Höjd 60 cm - 60 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 8
Blomning: jun - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön
Markförhållande: Torrt - friskt
Andra egenskaper: Stenpartiväxt, Doftande

Härdighet
A. Fullständigt härdig i hela landet

Beskrivning
Perenn med finflika blad, gröna till grågröna. Hela bladverket är starkt aromatiskt. De små rosa blommorna har lång blomtid och sitter i kvastlika platta ställningar, på upprätta och mycket starka stjälkar. Gillas av bin för sitt pollen. Växer i  upprätta ruggar. Inte så långlivad som den rena arter.

Växtplats
Inga större krav på jorden mer än det måste vara väldränerat. En växt som frodas på magra jordar, där inte så mycket annat trivs. Kalkrika jordar är bra, men skyr sura och fuktiga jordar. Full sol ska det vara.

Skötsel
Tvärtom de flesta prydnadsväxter, vill röllikor inte ha gödsel. Då kan blomning utebli. De sköter sig själva, men självsår sig ymning om man inte klipper bort överblommade stänglar. De vilda röllikorna tål det mesta, men förädlade viker sig ibland av ihärdig vind eller regn. Placera dem gärna så att de får stöd av andra perenner. C/c 35 cm

Förökning
Genom delning eller sticklingar. Självsår sig.

Användning
Rabattväxt. De horisontala blomkvastarna bryter av fint mot andra blomformer. Kan med fördel användas i stenpartier eller i så kallade prärieplanteringar, som oftast består av grus. Vacker och hållbar snittblomma och eternell. Använd sax när du plockar en bukett, för stjälkarna är sega och går inte av i första taget. 

Problem
Kan drabbas av mjöldagg vid fuktigt klimat, annars problemfri.