• Montana-klematis 'Tetrarose'
    Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose'
  • Montana-klematis 'Tetrarose', blad
    Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose', blad
  • Montana-klematis 'Tetrarose'
    Foto: Karina Brozinic Montana-klematis 'Tetrarose'

Montana-klematis

Clematis Montana-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 5 m - 7 m
Blomfärg: Rosa, Vit
Växtzon: 1
Blomning: maj - jun
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön , Mörkgrön
Markförhållande: Friskt
Andra egenskaper: Doftande

Beskrivning
Montana-klematis blommar lite senare på våren med läckra medelstora blommor enkla eller dubbla, i starkt rosa eller vitt. Dess attraktiva öppna blommor kontrasterar vackert med det bronsfärgade bladverket. Ofta doftar de starkt och sött.  De är mycket starkväxande och täcker snabbt in stora ytor som en vägg eller pergola. Härdig bara i södra delen av landet och lättodlad. Klematis under Montana-Gruppen är selektioner av och hybrider med arter i sektion Montanae (t ex C. chrysocoma och C. montana). Då C. montana heter bergklematis, ser man ofta att montana-klematis kallas för bergklematis.

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande.

Skötsel
Beskärningsgrupp 1. Blommar på fjolårsveden och behöver därför inte beskäras. Vill man beskära en för stor planta gör man det direkt efter den tidiga blomningen. Då hinner nya blomknoppar bildas till nästa säsong. Annars räcker det att putsa bort döda växtdelar. Se till att de inte torkar ut.

Problem och lösningar
Ibland dör en stor planta till synes utan någon uppenbar anledning. Detta beror oftast på en skada på skaftet som uppstått i början av säsongen. Saven läcker ut och blir infekterad med bakterier. Lösningen är att skära av smittade stjälkar. Beskärning tillbaka till friskt trä även om det innebär att gå ner till marknivå.