• Atragene-klematis 'Tage Lundell'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Tage Lundell'
 • Atragene-klematis 'Albina Plena'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Albina Plena'
 • Atragene-klematis 'Albina Plena'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Albina Plena'
 • Atragene-klematis 'Georg'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Georg'
 • Atragene-klematis 'Kajsa'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Kajsa'
 • Atragene-klematis 'Riga'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Riga'
 • Atragene-klematis 'Violet Purple'
  Foto: Karina Brozinic Atragene-klematis 'Violet Purple'

Aragene-klematis

Clematis Atragene-Gruppen

Kategori: Klätterväxter
Höjd 2 m - 3 m
Blomfärg: Rosa, Vit, Blå, Lila, Flera färger
Växtzon: 7
Blomning: apr - maj
Ljusförhållande: Sol - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare

Beskrivning
I Atragene-Gruppen finns de mest härdiga och tåliga arterna inom klematissläktet. Arter som räknas in i Atragene-Gruppen är alpklematis (C. alpina), sibirisk klematis (C. sibirica) och kronklematis (C. macropetala). De korsar sig gärna, därför finns en hel uppsjö av kultursorter i gruppen. Det finns både höga och låga sorter, som ger dem ett brett användningsområde. Blommorna är relativt små ca 5 cm, klocklika och nickande. Det finns både enkla och dubbla sorter i färger från vitt och rosa, till lilablå och purpur. Blommar under vår och försommar. Flera hinner få ytterligare en blomning under säsongen. Annars har de dekorativa silverskimrande fröställningar.

Växtplats 
De brukar klara såväl soliga lägen som skugga och går att odla i hela landet. Behöver inte beskäras och räknas därför till lättskötta växter. Jorden får gärna vara mullrik, lucker och fuktighetshållande. 

Skötsel
Beskärningsgrupp 1. Vill man beskära en för stor planta gör man det direkt efter den tidiga blomningen. Då hinner nya blomknoppar bildas till nästa säsong. Annars räcker det att putsa bort döda växtdelar. Se till att de inte torkar ut. Klematis är oftast kala nertill, och då kan man plantera en lågväxande buske, ormbunke eller perenn vid fötterna som skuggar jorden och rotfästet.

Användning
Atragene-klematis kan man låta klättra i spaljéer, och kan då behöva hjälp med uppbindning precis vid planteringen. Om du väljer att låta dem klättra mot vägg kan det bli för varmt och torrt mot en södervägg. Välj hellre en östlig eller nordlig vägg. De kan även användas som marktäckare. Små sorter som 'Kajsa' kan man odla i kruka. Då de tunna rötterna inte är så känsliga för vinterkyla klarar de att stå utomhus vintertid även om de är i kruka.