• Röllika, den rena arten i blom
  Foto: Karina Brozinic Röllika, den rena arten i blom
 • Röllika 'Cerise Queen'
  Foto: Karina Brozinic Röllika 'Cerise Queen'
 • Röllika, blad
  Foto: Karina Brozinic Röllika, blad
 • Röllika, blomma
  Foto: Karina Brozinic Röllika, blomma

Röllika

Achillea millefolium

Kategori: Perenner
Höjd 30 cm - 80 cm
Blomfärg: Röd, Gul, Rosa, Orange, Vit
Växtzon: 8
Blomning: jun - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön
Markförhållande: Torrt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Stenpartiväxt, Doftande, Krydda & medicin

Härdighet
A. Fullständigt härdig i hela landet

Beskrivning
Röllika finns vildväxande i Sverige. Den rena arten har vit blomma, men det förekommer även en svagrosa variant. De förädlade sorterna finns i flera olika färger. De räknas också till perenna örter, men är inte lika långlivade som den rena arten. Bladen är finflika och böjliga, gröna till grågröna. Hela bladverket är starkt aromatiskt. De små blommorna har lång blomtid och sitter i kvastlika platta ställningar, på upprätta och mycket starka stjälkar. Gillas av bin för sitt pollen. Rotstammen är grunt liggande.

Växtplats
Inga större krav på jorden mer än det måste vara väldränerat. En växt som frodas på magra jordar, där inte så mycket annat trivs. Kalkrika jordar är bra, men skyr sura och fuktiga jordar. Full sol ska det vara.

Skötsel
Tvärtom de flesta prydnadsväxter, vill röllikor inte ha gödsel. Då kan blomning utebli. De sköter sig själva, men självsår sig ymning om man inte klipper bort överblommade stänglar. De vilda röllikorna tål det mesta, men förädlade viker sig ibland av ihärdig vind eller regn. Placera dem gärna så att de får stöd av andra perenner. C/c 35 cm

Förökning
Genom delning eller sticklingar. De är inte fröäkta, så resultatet kan bli blandat vid frösådd. Självsår sig.

Användning
Rabattväxt. De horisontala blomkvastarna bryter av fint mot andra blomformer. Kan med fördel användas i stenpartier eller i så kallade prärieplanteringar, som oftast består av grus. Vacker och hållbar snittblomma och eternell. Använd sax när du plockar en bukett, för stjälkarna är sega och går inte av i första taget. Några sönderklippta blad påskyndar nedbrytningen i komposten. Har en lång tradition av medicinsk användning i många kulturer. Det går att koka örtte på blomma och blad, torkade eller färska, men smakar mycket bittert. 

Problem
Kan drabbas av mjöldagg vid fuktigt klimat, annars problemfri.