• Grekisk oregano, blad
    Foto: Karina Brozinic Grekisk oregano, blad

Grekisk oregano

Origanum vulgare ssp. hirtum

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 40 cm - 45 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 8
Blomning: jul - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Daggrön
Markförhållande: Torrt - friskt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Stenpartiväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Vetenskapliga: Origanum heracleoticum

Familj och namn
Lamiaceae, plisterväxter. Släktnamnet Origanum kommer av det antika namnet som grekerna hade åt örten mejram (Origanum majorana), men ursprunget är okänt. I svenskan används namnet oregano om den torkade kryddan, men är även namnet åt örten kungsmynta. Kungsmyntan räknas som den "äkta" oreganokryddan i hela Nordeuropa, speciellt underarten grekisk oregano används som krydda och är den som smakar mest. Artnamnet hirtum kommer från latinet och betyder hårig och syftar till att blad och skott är finhåriga.

Härdighet
C. Kan odlas i stora delar av landet på skyddat och väldränerat läge. Den går att övervintra i kruka om du har svårt få den överleva på friland.

Beskrivning
Aromatisk halvbuske med upprätt växtsätt. Sprider gärna rotskott åt sidan, mer än kungsmyntan. Stjälkarna är upprätt grenade i toppen. Bladen är mörkgröna, och håriga och ovala. Blommar med små vita till ljuslila blommor samlade i kvastlika upprätta samlingar i toppen av stjälken. Blommor och blad är ätliga. Gillas av fjärilar och bin.

Växtplats
Soligt och varmt läge, i mager till något näringsrik jord, gärna kalkrik. Jorden måste vara väldränerad. Växer fint i kruka.

Skötsel
Lättskött. Vattna måttligt. Låt vissna grenar stå kvar över vintern och beskär tidig vår 5 cm ovan jord. Det kommer helt nya skott varje år. Vissa plantor kan bli trista efter några år och kan med fördel föryngras genom delning. C/c 30 cm.

Förökning
Genom sticklingar, delning eller frösådd. Håll utkik efter självsådda småplantor.

Användning
Dekorativ i perenna rabatten. Bra kantväxt eller marktäckare. Odlas i köksland eller i kruka. God kryddväxt med fyllig oreganosmak, den oregano som smakar starkast oregano. Ett måste i italiensk, grekisk och mexikansk matlagning. Blad och blommor används. Bladen kan skördas hela säsongen och äts färska eller torkade. Som torkade får de starkare smak. Hela kvistar skördas innan blomning och hängs i buketter där det är varmt och torrt. Kan användas som eternell.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan sprida sig med rotulöpare och självså sig. Håll efter.

Arter och sorter
O. x applii, korsning mellan mejram och kungsmynta, rosa blommor, odlad i kruka i uppvärmt växthus går den att skörda året om, annars odlas som ettåring, 15-20 cm.
O. dictamnus, kretadiptam (syn. spansk humle), rosa humlelika blomställningar, bladen är håriga och silvergröna, frosthärdig och kan krukodlad övervintras som mejram.
O. majorana, mejram, odlas som ettåring, god kryddväxt, oansenlig blomning, grågrönt bladverk, 30 cm.
O. x majoricum (syn. 'Hilltop'), italiensk oregano, en korsning mellan mejram och kungsmynta. Odlas som ettåring och anses vara den godaste oreganokryddan. Vita blommor, 45-60 cm.
O. onites (syn. O. smyrnaeum), smyrnamejram, Vita till rosa blommor, ettårig, 40-50 cm.
O. syriacum, syrisk oregano, purpurrosa blommor som är lite ulliga, ettårig men härdig ner till -5 grader, 30-40 cm.
O. vulgare, kungsmynta, den rena arten, ej håriga blad, smakar mindre än grekisk oregano, rosa och lila blommor, 50-70 cm. Finns flera sorter med varianter för prydnadsplantering.