• Polejmynta
    Foto: Karina Brozinic Polejmynta

Polejmynta

Mentha pulegium

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 10 cm - 40 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 5
Blomning: jul - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: loppmynta

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet pulegium kommer av latinets pulex, loppa, och agere, jaga/fördriva. Det syftar till att växten använts till att fördriva bl a loppor med. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta eller lätt krypande fyrkantiga stjälkar. Polejmyntan har små gröna och glansiga blad, till formen eliptiska till smalt ovala. Bladen är även håriga på undersidan. Doftar mint, men smakar bittert. Blommorna är lila och sitter i tydliga kransar. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Just polejmynta smakar bittert, men används som korvkrydda i Spanien, och till engelsk black pudding.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
'Cunningham Mint', även kallad 'Dwarf Pennyroyal', krypande dvärgform, stark pepparmintsmak, 5-10 cm.
'Upright', upprätt växtsätt.