• Krypmynta
    Foto: Karina Brozinic Krypmynta

Krypmynta

Mentha requienii

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 1 cm - 2 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 4
Blomning: jun - okt
Ljusförhållande: Halvskugga - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt

Synonymer
Svenska: korsikansk mynta, dvärgmynta
Vetenskapliga namn: Menthella conica

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet requienii har den fått efter den franske botanisten Esprit Requien, som fann krypmyntan på Korsika. Den växer även naturligt på ön Sardinien.

Härdighet
D. Kan odlas i de mest gynsamma delarna av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. En låg marktäckande mynta, med pyttesmå gröna blad. Den påminner om krasse. Blommorna är ljust lila och sitter enkilt till skillnad från andra myntors täta ax och kransar. Krypmynta både doftar och smakar mint.

Växtplats
Vill ha fuktig jord i halvskugga till skugga. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl, men måste vattnas ofta.

Skötsel
Relativt lättodlad, men får inte torka ut. C/c 15 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Kan användas som marktäckare i kanter eller i springor mellan stenar i gångar. Det får dock inte vara torra platser. Funkar i kruka. Krypmyntan är aromatisk och kan användas till att smaksätta likörer. Då den inte har så mycket bladverk som andra myntor, är det knappt lönt odla för större användning inom matlagning. Men den kan strös på t ex sallader.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan frysa bort hårda vintrar. Förhindra genom vintertäckning och se till att den inte står fuktigt vintertid.