• Ingefärsmynta 'Variegata', i blom
    Foto: Karina Brozinic Ingefärsmynta 'Variegata', i blom
  • Ingefärsmynta
    Foto: Karina Brozinic Ingefärsmynta

Ingefärsmynta

Mentha x gracilis 'Variegata'

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 50 cm - 50 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 6
Blomning: jul - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Gulbrokig
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: brokbladig ädelmynta

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Ädelmyntan är en hybrid mellan åkermynta coh grönmynta, ingefärsmynta är en sort bland ädelmyntor. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska. Ädelmyntan är en odlad art som förvildat sig i hela Europa.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga lätt håriga stjälkar. Ingefärsmynta har spetsigt äggrunda svagt tandade blad, som är gulbrokiga. Smakar gott av mint. Doftar mint och svagt ingefära. Blommorna sitter i rosa kransar kring stjälkarna. Gillas av fjärilar och pollinerare. Ur den rena hybriden ädelmynta utvinns en olja, spearmint, som används i medicin, tuggummi och tandkräm.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad ger god myntasmak till drycker, kalla såser, bakverk och mat. Torkad mynta kan krydda maträtter, bakverk och téer.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
M. x gracilis, ädelmynta, friskt grönt bladverk, rosalila blommor, 60 cm.
'Subspicata', skånsk ädelmynta, som hybriden, 50 cm.