• Kryprosmarin
    Foto: Karina Brozinic Kryprosmarin

Kryprosmarin

Rosmarinus officinalis Prostratus-Gruppen

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 15 cm - 20 cm
Blomfärg: Lila
Växtzon: 1
Blomning: maj - jun
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Torrt
Andra egenskaper: Vintergrön, Fjärilsväxt, Stenpartiväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: krypande rosmarin

Familj och namn
Lamiaceae, plisterväxter. Det finns bara två arter i Rosmarinussläktet och de kommer från kustnära platser i kring Medelhavet. Släktnamnet Rosmarinus kommer av latinets ros, dag och mare, hav. Artnamnet officinalis skvallrar om att örten använts medicinalt. Rosmarin har varit en universalväxt. Historiskt trodde man länge att den förbättrade minnet, varpå man använde den vid högtider för att minnas vad som utspelats och personer som ärats.

Härdighet
D. Kan bara odlas i landets mest gynnsamma delar. Även där bör den skyddas genom att tas in vintertid.

Beskrivning
Rosmarin är en aromatisk buske, som även är vintergrön. Kryprosmarin har ett överhängande och krypande växtsätt. Bladen är smalt linjära, nästan barrlika, med bakåtrullade kanter. Mörkgröna och glansiga på ovansidan, medan undersidan är finluden. Blommorna är tvåläppiga, lilablå, och sitter längs stammarna. Gillas av fjärilar och bin.
Växtplats
Soligt vindskyddat söderläge. Torr, väldränerad och mager jord. Det är vanligast att odla rosmarin i kruka i Sverige, speciellt kryprosmarin.

Skötsel
Lättodlad. Bör tas in vintertid. Om den övervintras inomhus vill den stå svalt, men ljust. Tål torka, så den behöver bara vattnas när det är extremt torrt och om den står i kruka. Ska du beskära, görs detta efter frostrisk, om den står utomhus. C/c 40 cm.

Förökning
Genom sticklingar, avläggningar och frösådd. Frösådd kräven en bottenvärme på 30 grader. Sticklingar är enkelt ta, både vedartade och mjuka toppsticklingar.

Användning
Som krukodlad kan du ha rosmarinen stående både inomhus, som utomhus och i växthuset. Ha en nära grillen också, som med dina andra favoritkryddor, nära till hands. Rosmarin skördas kontinuerligt under säsongen. Klipp av hela toppskott och repa av bladen. Bladen används både färska och torkade i matlagning. Nästan ett måste till lammrätter.

Problem och lösningar
Relativt problemfri.

Arter och sorter
'Prostratus', ljusblå blommor, korta mörkgröna blad, prisbelönt men dåligt härdig på friland, 30 cm.
'Capri', ljusblå blommor, mycket platt krypande växtsätt, dåligt härdig på friland, 15 cm.

 R. officinalis, bland rosmarinarter finns fler växtsätt att välja bland, upprätta som bågnande och krypande, blå, vita och rosa blommor, varierande höjder.