• Spansk körvel
  Foto: Karina Brozinic Spansk körvel
 • Spansk körvel, blad
  Foto: Karina Brozinic Spansk körvel, blad
 • Spansk körvel, rödfärgade skott
  Foto: Karina Brozinic Spansk körvel, rödfärgade skott
 • Spansk körvel, blomma
  Foto: Karina Brozinic Spansk körvel, blomma

Spansk körvel

Myrrhis odorata

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 60 cm - 100 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 5
Blomning: maj - jun
Ljusförhållande: Halvskugga - skugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Vetenskapliga: Scandix odorata

Familj och namn
Apiaceae, selleriväxter. Släktnamnet Myrrhis är det grekiska gamla växtnamnet för örten spansk körvel. Det är osäkert om det härstammar från ordet murr, som betyder besk och bittert. Artnamnet odorata är latin för väldoftande. Det finns bara en art inom släktet Myrrhis. Att spansk körvel har odlats länge i Sverige vittnar skrifter från 1300-talet om. Från 1800-talets början kommer skrifliga uppgifter om förvildad spansk körvel i Sverige.

Härdighet
C. Kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Flerårig ört med upprätt växtsätt. De gröna bladen är lenhåriga och fyrdubbelt parbladiga, vackert ormbunkslika. Unga skott kan få en purpurfärgad ton. Blommorna är vita och sitter i stora platta flockar i toppen av de delade stjälkarna. Frukterna är avlånga 2-3 cm, upprätta. De är först ljusgröna och skiftar sedan till mörkbrunt. Bladen, roten och fröna är ätliga och smakar laktrits.

Växtplats
Trivs i halvskugga till skugga. Måttligt näringsrik jord, som är väldränerad. Mindre lämplig i kruka då den oftast blir ranglig och lätt bryts av.

Skötsel
Lättskött. Du kan klippa av blomställningar innan de går i blom, för att hålla plantan kraftig under säsongen, samt för att bevara en starkare arom i bladen. C/c 50 cm.

Förökning
Genom delning eller frösådd.

Användning
Odlas i kökslandet. Passar även som lundväxt som marktäckare. God kryddväxt med söt lakritssmak. Bladen kan skördas hela säsongen och används färska, både råa som tillagade. Roten skördas på hösten och används som andra rotfrukter. Roten kan lagras i kyl. Frukterna plockas innan de mognar och fortfarande är gröna och mjuka. Dessa kan sedan användas färska och råa i t ex sallader, eller torkade i bröd och soppor.

Problem och lösningar
Problemfri. Kan sprida sig lite väl ymning om de trivs. Håll efter.