• Marockomynta, blad
    Foto: Karina Brozinic Marockomynta, blad
  • Marockomynta
    Foto: Karina Brozinic Marockomynta

Marockomynta

Mentha × villosa MAROCKANSK MYNTA

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 40 cm - 50 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 5
Blomning: jul - aug
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Artnamnet villosa betyder hårig på latin. Marockomynta är en sort av hybriden hjärtmynta, M. x villosa. Myntor hör hemma i tempererade områden, ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga lätt håriga stjälkar. Bladen är hjärtlikt äggrunda och ovala, samt lätt finhåriga. Doftar och smakar mint. En mycket bra mat- och dryckmynta. Blommorna sitter i bleklila kransar som bildar toppställda ax. Gillas av fjärilar och pollinerare.

Växtplats
Gillar mager och fuktig jord i soligt läge. Kan med fördel planteras i rymliga krukor och kärl. Om det finns risk för att krukorna torkar ut fort, kan de placeras lite halvskuggigt.

Skötsel
Lättodlad. Se till att göra en avgränsning för rötterna om du inte vill att de ska sprida sig invasivt i rabatten. Du kan använda plastkant på rulle eller skära hål i botten av en hink som sedan grävs ner och planteras i. Pallkragar är också bra avskärmare. En mynta får ofta gammal ved i mitten efter någon säsong, varför det är bra att ta förvana att föryngra plantan vart annat år. En enkel åtgärd. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
Myntor har en given plats i örtagården, men ger fint bladverk åt en prydnadsrabatt, så länge man har koll på spridningen. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad hos just rundmyntan passar åt rätter som är lite sötare, desserter, bakverk, syltning, saft. Marockomynta är mycket användbar, min favorit till att blanda i drinkar.

Problem och lösningar
Relativt problemfri. Kan drabbas av mjöldagg om de står för torrt.

Arter och sorter
M. x villosa, hjärtmynta, stora hjärtlika blad, även den finluden, 60 cm.
'Alopercuroides', bowlesmynta, en mycket dekorativ mynta, hjärtrunda stora finhåriga blad, 80 cm.