• Basilikamynta
    Foto: Karina Brozinic Basilikamynta

Basilikamynta

Mentha aquatica 'Basil'

Kategori: Dammväxter
Höjd 40 cm - 40 cm
Blomfärg: Rosa
Växtzon: 5
Blomning: jul - okt
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Fuktigt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Vetenskapliga: Mentha aquatica 'Erba Menta', Mentha × piperita (Citrata-Gruppen) 'Basil'

Familj och namn
Lamiacea, plisterväxter. Linné fastslog släktnamnet Mentha efter grekiska mytologins nymf Minthe, men växtnamnet har använts sedan förhistorisk tid kring Medelhavet. Myntor hör hemma i tempererade områden , ofta fuktiga, i Afrika, Asien och Europa. I Sverige har vi åtta vildväxande arter, två är inhemska.

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn aromatisk ört, med krypande jordstammar och underjordiska utlöpare. Bildar stora bestånd. Växer med upprätta fyrkantiga stjälkar. Basilikamynta har rödaktiga stjälkar. Bladen är ovala, glansiga och mellangröna med sågad kant, ibland rödfärgade kanter. Doften är en blandning mellan pepparmynta och basilika. Blommorna är purpurfärgade och bildar samlingar i toppen av stjälken. En bra bi- och pollinerarväxt.

Växtplats
Basilikamynta tillhör vattenmyntorna och trivs därför bäst i sumpmark eller vattenbryn. I trädgården har den sin givna plats kring dammen. Gillar soligt läge. Lämpar sig inte lika bra som andra myntor i kruka, då det är svårt hålla den konstant fuktig.

Skötsel
Lättodlad. C/c 35 cm.

Förökning
Genom rotdelning.

Användning
I dammplanteringar, kring de fuktigare delarna. Blad och toppskott skördas under hela säsongen. Används färska eller torkade. För att torka repar man av bladen innan de torkas och krossas. Färska blad ger god myntasmak till drycker, efterrätter, kalla såser (speciellt till indiska rätter) och téer. Torkad mynta kan krydda maträtter och bakverk.

Problem och lösningar
Relativt problemfri.

Arter och sorter
Basilikamynta är en underart till M. aquatica, vattenmynta, som odlas liknande men gillar ha det riktigt fuktigt ner till 20 cm vattendjup. Används liknande. 20-70 cm.