• Citronmeliss, blad
    Foto: Karina Brozinic Citronmeliss, blad
  • Citronmeliss
    Foto: Karina Brozinic Citronmeliss

Citronmeliss

Melissa officinalis

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 20 cm - 80 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 5
Blomning: jul - sep
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Gulgrön , Grön , Vitbrokig , Gulbrokig
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Synonymer
Svenska: Hjärtansfröjd

Familj och namn
Lamiaceae, plisterväxter. Släktnamnet Melissa kommer av det grekiska antika namnet som betyder biblad. Det syftar till att den är rik på nektar och har därför använts som bifoder växt i över 2000 år. Släktet hör hemma i Europa och Centralasien. Släktet melissa har bara en art och finns förvildad i Sverige. Först på 900-talet började man använda citronmeliss medicinalt, och då som universalmedicin mot depression, hjärtstärkande och mycket mer. 

Härdighet
C. Kan odlas i större delar av landet i skyddat och väldränerat läge.

Beskrivning
Perenn ört med klargröna hjärtlika till äggrunda blad med sågad kant. Hela örten är finhårig. Stjälkarna är fyrkantiga. Små vita tvåläppiga blommor kommer under sensommaren på undersidan av bladen i små ax. Hela växten är aromatisk och både doftar och smakar friskt av citron. En bra biväxt, som även älskas av andra pollinerare.

Växtplats
Solig plats. En fuktig lerjord ger bäst säsongsutveckling, men gör det svårare för plantan överleva vintern. Välj då hellre en väldränerad lätt jord, och vattna oftare när det är varmt. Kan bli lite skranglig i kruka om du inte följer jordrekommendationen ovan.

Skötsel
Lättodlad. Beskär gärna regelbundet under säsongen, för att inte få rangliga plantor. Med andra ord perfekt skörda ofta. Ta inte enstaka blad, utan hela skott en bit ned på stjälkarna. Föryngra plantan efter 4-5 år, genom delning är enklast. Du märker när den är börjar bli trist. I kruka får du se till att gödselvattna regelbundet. C/c 35 cm.

Förökning
Genom delning, basalstickling eller med frön. Kan frö självså sig, så håll utkik efter småplantorna.

Användning
I trädgården funkar citronmeliss både i kökslandet som i finrabatten. Ett måste i kryddträdgården. Bra kantväxt och kan även beskäras som låg häck. Och har du bara plats för tre kryddor i krukplantering, så borde citronmeliss vara en av dem. Hela plantan, speciellt blad och toppskott. Skördas hela säsongen, och bladen används mest färska, men går att torka. Färska blad kan finhackas och frysas. Begränsa nu inte bara användningen till dekoration i deserter. Experimentera generöst med färskt hackad i kalla såser, marinader, dressingar och färskostar. Krydda rätter, bakverk och drycker som bål och téer.

Problem och lösningar
Ranglig om den inte beskärs. Kan drabbas av mjöldagg om den står för torrt.

Arter och sorter
'All Gold', gulgröna blad
'Aurea', gulgrönbrokiga blad (som bör klippas hela säsongen för att behålla sin brokighet), 50 cm
'Citronella', kompakt, mer motståndskraftig mot mjöldagg, 25 cm
'Compacta', ickeblommande dvärgform, 15 cm
'Gold Leaf', gula blad, 40 cm
'Variegata', gulbrokig, 70 cm

M. o. ssp. altissima, jättemeliss, en underart med gröna blad, 50-90 cm

Goda grannar
Kan kombineras med vårlökar och tulpaner, då bladverket kommer tidigt och kan täcka nedvissnande blad. Vill dock ha det lite fuktigare på sommaren än vad alla lökar klarar.
Blir fin underplantering för rosor, som gärna är lite kalare nedtill.