• Koriander, blomma
    Foto: Karina Brozinic Koriander, blomma
  • Koriander
    Foto: Karina Brozinic Koriander

Koriander

Coriandrum sativum

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 25 cm - 30 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 8
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Fjärilsväxt, Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Familj och namn
Apiaceae, selleriväxter. Släktnamnet Coriandrum och användes som växtnamn av antikens greker. Den första delen av namnet kommer av deras ord för lus, koris, och syftar till den obehagliga doften och den luslika formen på fröna. Det försvenskade släktnamnet koriander användes redan under 1200-talet. Koriander är en av världens äldsta kulturväxter. I Sverige växer den förvildad. Örten har använts både som krydda och medicinalt. Likörerna Benedictine och Chartreuse kryddas med koriander.

Härdighet
Säsongsväxt som därför kan odlas över hela Sverige.

Beskrivning
Ettårig upprättväxtande örtväxt, med finflikiga gröna blad. Blommorna är små och vita, ibland rödlätta, och sitter i små flockar. Hela växtern och frukterna doftar som vägglus eller bärfis, men färska blads doft kan upplevas som spännande i matlagning. Frukterna är bruna och sitter upprätt i flockar. Insekter och framför allt bin gillar koriander.

Växtplats
Föredrag skyddat läge som är varmt och soligt, men går även i halvskugga. Jorden ska vara lätt, näringsrik och väldränerad. Det går utmärkt odla koriander i rymlig kruka, men inomhus gulnar den i brist på ljus.

Skötsel
Lättodlad. Så gärna i omgångar genom hela säsongen, för stor bladskörd. c/c 25-30 cm.

Förökning
Frösådd är enklast, direkt på växtplatsen tidig vår och sedan med ca fyra veckors mellanrum. Frukten hinner bara mogna om de såtts tidigt och det varit en lång varm sommar. Det går även bra så under hösten.

Användning
Koriander hör hemma i kryddlandet, på friland eller i kruka. Bladen skördas för att ätas färska i maten. De ska tillsättas precis mot slutet i anrättningen. Kan förvaras i kyl eller frysas. Roten kan skördas på sensommaren och användas i soppor. Frukterna skördas i aug-sept och ska då ha minst en tredjedel guldbruna frukter. Klipp av hela fruktställningen och häng upp och ner tills fröna släpper (pappåse omkring eller liknande för att fånga upp). Frukterna smakar nötigt och lite citrus, och används som smaksättare både i mat och efterrätter. De har i många kulturer världen över dragits över med socker och ibland färgats, och använts som godis. Förr i tiden kastades dessa på åskådare i karnevaler, varifrån ordet konfetti kommit. Kul!

Problem och lösningar
Relativt problemfri

Arter och sorter
'Jantar', den mest odlade sorten.
'Leisure', från USA, odlas i full sol.