• Dragon, blad
    Foto: Karina Brozinic Dragon, blad
  • Dragon
    Foto: Karina Brozinic Dragon

Dragon

Artemisia dracunculus

Kategori: Köks- och kryddväxter
Höjd 40 cm - 100 cm
Blomfärg: --
Växtzon: 5
Blomning: aug - sep
Ljusförhållande: Sol
Bladfärg Mörkgrön
Markförhållande: Friskt
Andra egenskaper: Ätlig, Doftande, Krydda & medicin

Familj och namn
Asteraceae, korgblommiga växter. Dragon tillhör släktet Artemisia, malörter. Släktnamnet kommer från den grekiska jaktgudinnan Artemis. Dragon kommer av ordet draco, som betyder orm och drake, och syfter till rotens långsmala form.

Härdighet
C. Kan odlas i stora delar av landet så länge det är skyddat och väldränerat läge. I kruka kan den odlas över hela landet och tas in över vintern.

Beskrivning
Flerårig perenn ört, med upprätt växtsätt. Stjälkarna är kala med gröna lansettformade blad. Den kan få små oansenliga blomkorgar under hösten, men hinner sällan blomma i Sverige. Bladen är aromatiska och doftar anis.

Växtplats
Dragon vill ha mullrik, näringsrik och väldränerad jord. Den vill stå soligt i skyddat och varmt läge. Går bra att odla i kruka, då den även kan tas in och vinterförvaras.

Skötsel
Lättodlad. c/c 40 cm.

Förökning
Genom delning eller stickling och kan även frösås.

Användning
Har sin givna plats i kryddlandet. Blad från unga skott används färska eller torkade. Skördas från juni. Dragon smakar anis, och används mycket i matlagning.

Problem och lösningar
Kan drabbas av mjöldagg, rotsvamp och bladlöss.

Arter och sorter
Fransk dragon, (Sativa-Gruppen) eller 'Sativa', stark och god smak. De flesta föredrar fransk dragon framför den ryska. Svårodlad. Steril och måste sticklingsförökas, 50 cm.
Rysk dragon, (Glauca-Gruppen), 'Inodora' är en sort som smakar något bittrare, men är lättodlad och härdig. Kan frösås genom förodling mars-april.