Ätlig Stjärnhyacint

Camassia quamash

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 50 cm - 70 cm
Blomfärg: Blå
Växtzon: 2
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt
Andra egenskaper: Giftig, Ätlig

Synonymer
Vetenskapligt: Camassia esculenta

Familj och namn
Asparagaceae. Ursprungligen från Nordamerika. Indianerna kallade den för Quamash ('Camass') och åt löken tillagad..

Härdighet
Vinterhärdig men bör täckas.

Beskrivning
En högväxt lök. Längst ut på stängeln kan mellan 30-100 ljusblå blommor samsas. Den bleka stjärnhyacinten påminner om hyacinter men är gracilare i både blad och blommor. Blommar sent på försommaren.

Växtplats
Vill ha en något skydda plats i halvskugga eller sol. De gillar fuktig jord, men inte att stå med fötterna i fukt flera dagar i sträck. I en solig södersluttning har den dränering, men måste vattnas. Fungerar även vid en damm, bara lökarna kommer ovan vattennivån i jorden och jorden är väldränerad. 

Skötsel
Tvärtom de flesta lökar, gillar den inte för näringsrik jord. Snåla med gödningen. Ska inte vattnas när den vilar, men gärna mycket under växtperioden. Täck över på vintern se till att marken är torr. Ta bort vissna blommor.

Förökning
Gamla lökar kan tas upp och delas i juli låt dem torka och plantera om i september. Låt det gå minst 3 år mellan varje delning.

Användning
Prydnadväxt i rabatter. Kan användas som snittblomma. Löken är ätlig om den kokas, men giftig som rå!

Problem och lösningar
Stjärnhyacinter över lag är känsliga för rotnematoder. Detta gör att växten om den blir angripen verkar vantrivas utan synlig anledning. Rotnematoderna gillar inte tagetes som då kan planteras runtikring i förebyggande syfte.

Goda grannar