• Blek stjärnhyacint, blomma
    Foto: Karina Brozinic Blek stjärnhyacint, blomma
  • Blek stjärnhyacint
    Foto: Karina Brozinic Blek stjärnhyacint

Blek stjärnhyacint

Camassia cusickii

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 70 cm - 100 cm
Blomfärg: Blå
Växtzon: 2
Blomning: jun - jul
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt

Familj och namn
Asparagaceae. Ursprungligen från Nordamerika, där nordamerikanska indianer tillagade och åt löken.

Härdighet
Vinterhärdig men bör täckas.

Beskrivning
En högväxt flerårig lök. Längst ut på stängeln kan mellan 30-100 ljusblå blommor samsas. Den bleka stjärnhyacinten påminner om hyacinter men är gracilare i både blad och blommor. Blommar sent på försommaren.

Växtplats
Vill ha en något skydda plats i halvskugga eller sol. Den gillar fukt, men inte att stå i det i flera dagar i sträck. Plantera därför i väl dränerad matjord i september.

Skötsel
Tvärtom de flesta lökar, gillar den inte för näringsrik jord. Snåla med gödningen. Ska inte vattnas när den vilar, men gärna ofta under växtperioden. Täck över på vintern se till att marken är torr. Det går bra att plocka blommor, samt ta bort vissna blommor, det påverkar inte växten. Bladverket ska man däremot låta vissna ner naturligt.

Förökning
Gamla lökar kan tas upp och delas i juli. Låt dem torka och plantera om i september. Låt det gå minst 3 år mellan varje delning.

Användning
Prydnadväxt i rabatter. Kan användas som snittblomma. Åtlig lök.

Problem och lösningar
Stjärnhyacinter över lag är känsliga för rotnematoder. Detta gör att växten, om den blir angripen, verkar vantrivas utan synlig anledning. Rotnematoderna gillar inte tagetes som då kan planteras runtikring i förebyggande syfte.

Sorter
'Zwanenburg'

Goda grannar