• Pingstlilja, blomma
    Foto: Karina Brozinic Pingstlilja, blomma

Pingstlilja

Narcissus poeticus

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 20 cm - 45 cm
Blomfärg: Vit
Växtzon: 6
Blomning: apr - maj
Ljusförhållande: Sol - halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Fuktigt

Synonymer
Svenska: Narciss

Familj och namn
Amaryllidaceae. Artnamnet poeticus kommer av latinets poeta - skald och betyder besjungen. Det svenska namnet pingstlilja användes redan av Linné, namnet syftar till att den ofta blommar omkring pingst. Utbredd främst i medelhavsområdet.

Härdighet
Vinterhärdig men kan behöva täckas.

Beskrivning
Pingstliljan har en smal hög stängel med vita kalkblad, som omringar en bikrona. Denna kan skifta i grönt, gult eller orange.

Växtplats
Trivs i sol men klarar även ett lätt skuggigt läge. Den mullrika leriga trädgårdsjorden ska kunna bevara fukt utan att bli våt.

Skötsel
Lökarna planteras i mitten eller slutet av augusti. I oktober till november kan man täcka med ett tunt lager kompost. Gödsla i mars när de första bladen tittat fram. Viktigt att vattna om jorden är torr. Låt vissna ner ordentligt innan bladen avlägsnas.

Förökning
Genom delning.

Användning
Prydnadsväxt i rabatter. Går bra att ha i kruka på balkongen.

Problem och lösningar
Narcissflugors larver förstör lökarna. Vid skada ta bort löken och helst en del av jorden runt omkring. Vissnande delar är inte så fina att se, men nödvändiga. Ett tips är att plantera växter som kommer lite senare än lökarna, för att på så sätt dölja de vissna bladen t ex funkior.
 

Arter och sorter

Goda grannar