• Gul vårmatta med Vintergäck
    Foto: Karina Brozinic Gul vårmatta med Vintergäck
  • Vintergäck, blad
    Foto: Karina Brozinic Vintergäck, blad
  • Vintergäck, blomma
    Foto: Karina Brozinic Vintergäck, blomma

Vintergäck

Eranthis hyemalis

Kategori: Lökar och knölar
Höjd 5 cm - 10 cm
Blomfärg: Gul
Växtzon: 4
Blomning: feb - apr
Ljusförhållande: Halvskugga
Bladfärg Grön
Markförhållande: Friskt -fuktigt
Andra egenskaper: Marktäckare, Stenpartiväxt

Familj och namn
Ranunculaceae. Eranthis betyder tidig. Artnamnet hyemalis kommer av latinets hiemis - vinter och betyder 'som övervintrar', vilket syftar på att den blommar i snösmältningen. Växer i Italien, på Balkan, Turkiet, norra Iran och Afganistan.

Härdighet
Vinterhärdig

Beskrivning
En flerårig lågväxt ört, med knölformig jordstam. Vintergäck har en gul ensam blomma på toppen av ett flikigt bladverk. Bildar stora mattbestånd. Blommar i februari även om det finns snö. Bildar frö efter blomning. Förekommer förvildad i södra Sverige.

Växtplats
Gillar inte direkt sol. Vill ha fuktig humusrik jord som kan vara lite lätt basisk.

Skötsel
Sås och planteras i september. Behöver inte gödslas men man kan breda ut ett tunt lager med kompost på växtplatsen i oktober. 

Förökning
Man kan gräva upp knölarna i juni-juli för att skilja av sidoknölarna som sedan kan planteras för sig. Knölarna skadas inte av torka.

Användning
Prydnadsväxt. Breder ut sig naturligt under glesa lövträd och buskar, varför den användas i woodlandplanteringar och ofta i parker. Fungerar även i skuggiga stenpartier.

Problem och lösningar
Knölen kan drabbas av svamp om det är för fuktigt för länge. Är läget sådant bör man gräva upp knölarna och förvara dem torrt och svalt. Likaså klarar vintergäcken inte av starkt solsken, då den kan få brännskador.

Arter och sorter
Goda grannar