Odling av annueller och säsongsväxter

De flesta annueller, sommar-, säsongs- och utplanteringsväxter är lättodlade. De har blivit utvalda av frö- och plantsäljare för att de blommar rikligt under hela säsongen. Du har fördelen med att få stor variation från säsong till säsong. Odlade från frön är de även ekonomiska då du får mer för pengarna.

TEXT: Karina Brozinic

Skillnaden på en annuell och utplanteringsväxt?

Annueller är växter som växer upp från ett frö, blommar och utvecklar frön under en växtsäsong. De överlever inte vintern, med andra ord en ettåring. Det är här det blir förvirrande med begreppen, då vi har flera växter som används som annueller, sommar- och säsongsväxter, men som i sin naturliga miljö är fleråriga. Vi kallar dessa för utplanteringsväxter då det är upp till oss om vi vill vinterförvara dem eller slänga efter säsongen. Vissa är mer eller mindre lämpliga för vinterförvaring, varför många fröförsäljare bara refererar till dem som annueller, sommar- eller säsongsväxt. Det händer att bienner (tvååriga) behandlas som säsongsväxter, då de oftast bara blommar andra året och då säljs som planta samma år.

När ska man så annueller?

Vissa annueller kan sås direkt på växtplatsen, medan andra behöver förkultivering för att hinna blomma, eller för längsta möjliga blomsäsong. Planteringstiderna bör anpassas efter de klimatförhållanden som råder där du bor. Det är stora skillnader mellan södra och norra Sverige. Beskrivningen på fröpåsen är en bra indikator, när du kan börja. I norra Sverige är det bra att vänta några veckor för att undvika för rangliga plantor. Ofta står det på fröpåsen vid vilken temperatur som groningen bäst sker. Med koll på jordtemperaturen där du bor, kan du från år till år räkna ut när det är dags för utplantering och sedan räkna bakåt, hur lång tid det tar för en planta att utvecklas från frö till utplanteringsväxt. Att skriva upp i en enkel dagbok, en såkalender, är ingen dum idé för den som vill lära sig mer. Du är oftast inte först med att odla en växt i dina trakter. Därför är forum ett ypperligt sätt att dela erfarenheter med andra odlare.

Omplantering av säsongsväxter

Alla säsongsväxter ska planteras om i större krukor eller ut på friland. Den lilla krukan plantan står i vid inköpstillfället eller din egna förkultivering är ofta genomvävd av rötter och plantan har förbrukat den näring som fanns i jorden. Utplanteringsväxter tycker också om att få ny näringsrik jord när de ställs ut på våren. Stora frodiga växter klarar sig bättre om de är planterade i stora krukor/amplar som rymmer stor jordvolym och därför kan hålla större vattenmängd.

Vattning av säsongsväxter

Vattning är grunden för att lyckas med odling, vare sig den sker på balkongen eller på friland. Då de flesta annueller och säsongsväxter är örtartade tål de inte uttorkning. Vid varmt och torrt väder förbrukar växterna stora mängder vatten. Ofta behöver växterna vatten varje dag. Något att tänka på om du vill odla dem i kruka är att de kan kräva vattning två gånger om dagen riktigt varma sommardagar.

Ta för vana att genomvattna rotklumpen vid omplantering. Annars har rotklumpen svårt att få kontakt med den nya jorden, som i sin tur kan leda till att den inte tar åt sig vatten ordentligt. Du genomvattnar enklast genom att stoppa hela krukan i en vattenfylld hink och låta rotklumpen suga åt sig vatten tills det slutat bubbla.

Vid kallt och regnigt väder se till att ingen växt står i vatten och att dräneringshålen fungerar. Regnar det mycket kan det vara bra att försöka lyfta undan växterna från de mest utsatta platserna.

Jordval och näring

Säsongsväxter växer mycket under en kort period och fordrar därför mycket näring för att orka med detta. Valet av jord är därför viktigt. De billiga jordarna innehåller dåligt med näring och den som finns förbrukar växterna snabbt. Dessutom består de till mycket stor utsträckning av torv och blir lätt för kompakta. Det finns bättre lämpad färdigblandad köpejord som oftast benämns terrassjord eller balkongjord.

Ska de stå på friland kan du anpassa jorden efter växtens behov. En utplanteringsväxt kan t ex vara ett citrusträd och då passar citrusjord. Om du varit i England och sett deras jättefrodiga amplar utanför pubarna, så kan du ge dig den på att de är noga med näringstillskott.

Välja säsongsväxter

Du kan enkelt söka bland säsongsväxter i Grobars växtdatabas. Då kan du filtrera efter dina önskemål om t ex blomfärg, blomtid och höjd.