Stockrosor

En tacksam växt att odla, så länge växtplatsen är solig. Stockrosen kommer från orienten och kan faktiskt odlas i mellanösterns torra och varma ökenklimat. Kanske är det därför man kan se stockrosen trivas i de mest besvärliga lägen som mellan husväggen och asfalten eller i en sandblandad fog vid en kullerstensläggning.

TEXT: Matilda Nilsson, BILD: Karina Brozinic

I Sveriges södra delar kan du se stockrosen, Alcea Rosea, förvildad. I trädgården gör stockrosen sig bäst om den får stå med ett stöd bakom sig, som en husvägg, ett staket eller en mur. Växten blir snabbt hög, mellan 150-200 cm. De hibiskusliknande blommorna finns i en mängd varma färger; gult, aprikos, rosa, rött, mörkrött (nästan svart) och vitt. Blommorna finns i både enkla och fyllda varianter. Stockrosens skönhet framträder extra tydligt när dess blommor står mot en enfärgad bakgrund som kontrasterar till blomfärgen.

bild1 bild2 bild3

Odlingstips

Stockrosen är bienn, med andra ord tvåårig. Första året som bladrosett, andra året som blommande, men det finns även perenn stockros att få tag på. Den vanliga tvååriga stockrosen är lättodlad och frösår sig gärna. Man kan hjälpa den ytterligare på traven genom att klippa ner blomstängeln precis innan sista blomman har blommat över. Då stimuleras plantan till att blomma ännu ett år.

bild1 bild2 bild3

Sjukdomar och möjligheter

Trots att stockrosen klarar torra lägen fungerar den bättre mot sjukdomar i vårt klimat om den står i en kraftig, något fuktighetshållande jord. För torra lägen kan ge upphov till svampsjukdomen stockrosrost. Detta kan förebyggas med vattning under torra perioder. Plantera din stockros i soligt läge, gärna längst bak i en lägre rabatt eller mot en husvägg. Den har inga aggressiva rötter som kan förstöra husgrunder eller stenmurar.

Publicerad: 2010-01-20