Planering och trädgårdsdesign

Oavsett om du vill göra arbetet själv eller anlita professionella är det viktigt att göra en grundlig planering först. Det största nybörjarmisstaget är att man åker ut till plantskolan och köper massor av växter som man bara ”måste” ha.

Jag kan erkänna att det fortfarande sker att jag impulshandlar, speciellt på växtmarknader. Inte hittar jag någon vettig plats för plantorna och hälften hinner vissna innan jag fått dem i jorden. Känns det igen? Impulsköp av växter är ändå inte så kostsamma misstag. Värre är det att upptäcka i efterskott att man nog skulle ha behållit det fällda trädet, att det tar minst 15 år att få upp något lummigt på höjden där. Inte roligt köpa en dyr stenlagd sittyta och sedan upptäcka att man ändå flyttar ut möblemanget i gräsmattan för att njuta av kvällssolen. Surt är det att anlägga en häck och av misstag klippa av toppskotten så den aldrig når önskad höjd. Planerar du undviks misstag som kan kosta dig både tid och pengar. En planering underlättar även i ett samarbete med anlitad designer, anläggare eller snickare.

Det är inte helt lätt att designa en trädgård som lekman, men det behöver inte avskräcka dig från att försöka. Trädgård och odling är ett livslångt lärande, så man blir aldrig fullärd. Du behöver inte ha läst samtliga artiklar, böcker och gått alla kurser för att starta designa. Du kan våga göra lite misstag. Läs, lär och inspireras efterhand.

Denna avdelning innehåller användbara artiklar som lotsa dig genom planeringsfasen. Checklistorna är nästan A och O, för att göra dig medveten om hur du ska gå vidare i anläggandet. Du kan diskutera frågeställningarna med din familj eller om det är bostadsrätten, så ni kommer fram till gemensamma beslut. Och kom ihåg – det är din/er trädgård. Följ dina drömmar och din magkänsla. Det är du/ni som ska trivas och leva i trädgården.