Chelsea Flower Show och berömda engelska trädgårdar

Under fem dagar i maj varje år får Chelsea Garden Show en hel park att blomma upp. De perfektionistiska förberedelserna som pågått i upp till två år får människor från hela världen att vallfärda till stadsdelen Chelsea i London, för att ta del av världens största och förnämsta trädgårdsmässa. Det är här trädgårdstrenderna sätts och sprider sig ut till våra trädgårdar.

Chelsea Flower Show

Titel: Chelsea Flower Show 
och berömda engelska trädgårdar

Författare: Agneta Ullenius

Förlag: Norstedts förlag

Utgivning: mars 2012

ISBN: 978-91-1-303235-1

Det är en myllrande folkfest som trädgårdsjournalisten Agneta Ullenius och fotograf Jurek Holzer har beskrivit med humor och värme, samt fångat med förförande bilder. Agneta återger både anekdoter samt historiken bakom showens och utställnings-trädgårdarnas tillkomst. Samtidigt kan du snappa upp ett flertal namn på de undersköna växter trädgårdsdesignerna har använt i sina utställningsträdgårdar. Hon skriver med en stor vördnad och respekt men samtidigt på ett så underhållande sätt att det får mig att skratta högt mellan raderna. Även om jag har svårt att lägga ifrån mig boken, är detta inte en bok jag kan läsa i ett streck. Bilderna pockar på min uppmärksamhet och jag drömmer mig bort i blomsterhaven.

Halva boken består av skildringar från några av Englands mest berömda trädgårdar, vilka är stora inspirationskällor till Chelsea Flower Show. Hon besöker bland annat Sissinghurst, Gravetye och Highgrove (prins Charles privata trädgård vid hans weekendslott i Cotswolds). Det är alldeles fantastiska berättelser om trädgårdarnas ursprung, samt upphovsmän och kvinnor. Perfekt när man planerar en trädgårdsresa till England.

Slå dig ner med ett glas champagne eller Pimms och låt boken föra dig till Chelsea Flower Show och de magiska trädgårdarna för ett par timmar. Det här är en bok jag verkligen rekommenderar att ha i din boksamling. Speciellt som det är den första boken om Chelsea Flower Show som skrivits under de senaste 10 åren!

Om författaren:

Agneta Ullenius är Svenska Dagbladets trädgårdsredaktör. Hennes trädgårdsintresse väcktes på 1990-talet då hon var tidningens korrespondent i England. Sedan dess är hon en uppskattad trädgårdsskribent, med böcker utgivna på flera nordiska språk. Fler böcker av Ullenius är Grönsakslandet, Örtagården och Plantera i kruka.

TEXT: Eva Hedgate, Vardagsinspiration

Publicerad: 2012-05-21

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.