Trendspaning på Nordiska Trädgårdar

Eva Hedgate har varit på Nordens största trädgårdsmässa i vår och spanat efter årets största trender. Det är tydligt att vi längtar efter mer grönt och gärna ätbart, och det gör inget om trädgården flyttar in.

TEXT & BILD: Eva Hedgate

Trenderna för våren 2012 har tydliga inslag av rost, odling och återbruk. Det blandas upp med resterna av 'shabby chic' där man behåller de romantiska blommorna, pastellfärgerna och vita skavda trämaterial. Naturligt är ett av ledorden och man använder gärna grenar och pinnar direkt från naturen som staket och prydnader i krukor. Gärna tillsammans med grova natursnören i t ex hampa, men även ullgarn, samt ull som marktäckare.

Zink, glas och statyer Större zinkbaljor Rost är fortfarande populärt

Zink, glas och vackra statyer ser vi i flera inredningssammanhang, både inne och ute. Trenden för antikt och kristallglas matchas med enkla blommor i små vaser. 

Gränserna mellan ute och inne suddas ut. Vi vill ta in naturen och vi bonar gärna om uteplatsen med våra finsaker. Med fototapeter kan man skapa en trädgårdsstämning även inomhus! Det hade Allas veckotidning tagit fasta på och samtidigt bjudit in en nätt bokhäck i vardagsrummet.

Naturtapeter ökar i popularitet Köttätande växter lockar inte bara barn

I Brutalas Blommors monter trängdes köttätande växter om att fånga din uppmärksamhet. Det här är en växt som går hem hos barnen! Eller hos den ivriga samlaren.

Trenden i växtvalen dominerades av grönsaksväxter, planterade i återvunna kärl. Härligt, gröna klorofyllfyllda blad vällde ut ur allt från konservburkar till bokhyllor. Plantskolorna och affärerna hade med sig ett gediget sortiment av olika samlarväxter som pelargonior, fuchsior, aurikler och de lite mer udda växterna som treblad och olika varianter av sippor. Ofta utställda på en "teater". Med andra ord en hylla eller trappa där växtsamlingen exponeras.

Mer härodlat än så här blir det inte Ärtskott, vilken vitaminshot!

Här leker Skillebyholms Yrkeshögskola med tanken om ett växande vardagsrum. 

Flera av utställningsträdgårdarna satsade på frodigt gröna växter och grönsaker tillsammans med finurliga planteringskärl. Trenden är tydlig att vi vill odla själva om än lite. Spirande grönska är härligt och det smakar bättre när man vet varifrån maten kommer ifrån. 

Publicerad: 2012-05-04

 

Eva Hedgate arbetar som trädgårdscoach och kostrådgivare. I sitt företag Vardagsinspiration förenar hon mat och trädgård med färg, kreativitet och lust för att sätta guldkant på vardagen. Som diplomerad coach har Eva ett coachande synsätt vid sina konsultationer och kurser. Eva håller ofta föreläsningar om att finna glädjen i sin trädgård och kost.