Trädgårdens historia

I detta verk gifter sig högklassiga fotografier med fantastiskt språkbruk. Läsaren tas i ord och bild med på en skön resa i nyttoväxternas historia. Att odla sin köksträdgård är en gammal och viktig kultur, som på senare år börjat bli populär trend igen.

'Köksträdgårdens Historia'Titel: Köksträdgårdens historia

Författare: Björn och Marie Hansson

Förlag: Norstedts förlag

Utgivning: 2011

ISBN: 978-91-1-303294-8

Resan har sin början i Främre Orienten för några tusen år sedan och tar oss genom medeltid, renässans och vidare fram till dagens entusiastiska odlings-rörelser. Vi får veta hur tidens trädgårdar utformats, vilka platser och personer som gjort sig gällande genom åren, med vilka metoder och redskap odlingarna har skötts och vilka växter som odlats. Som avslutning på varje kapitel finns en gedigen växtlista över den specifika periodens växtmaterial.

Köksträdgårdens historia samlar fler än 100 källor och jag känner tacksamhet över att få informationen serverad på detta inspirerande och lättillgängliga sätt. Källorna finns listade, likaså adresser till köksträdgårdar som hålls öppna för allmänheten. För den hugade är det enkelt att fördjupa sig vidare.

2011 års utgåva skiljer sig från den föregående från 2002, bland annat med en modernare utformning och en uppdaterad epilog; från den genuina odlarglädjen hos fåtalet, till dagens mer allmänt utbredda medvetenhet och önskan om det närodlade – en ny grön våg. En spännande utveckling. Det är med förtjusning jag ser fram emot nästa alster av Marie och Björn Hansson.

Text & bild: Julia Andersson, Vi tre & trädgård

  Publicerad: 2011-08-12

 

Har du läst denna bok? Vad tyckte du om den? Lämna en kommentar här nedan.